AmosNews.ro: Punctul pe Y. Basescu si Presedintele (Autor: OCTAVIAN ANDRONIC)

In recenta sa ofensiva mediatica sprijinita de canalele prietenoase, Traian Basescu a introdus, cu insistenta, un nou personaj: Presedintele! Spre deosebire de Basescu, Presedintele - invocat cu respect, ba chiar cu un soi de evlavie - este o persoana deasupra lucrurilor comune, un element de-a dreptul mistic, caracterizat prin seriozitate, consecventa, tenacitate si profunda onestitate.
Spunea Basescu, mai deunazi la TVR, ca Presedintele nu-si putea permite sa glumeasca oferind lui Ponta misiunea de a face Guvernul. Si, mai ales, n-ar fi putut sa ezite in a-i incredinta aceasta sarcina de onoare, daca Ponta ar fi acceptat. N-a fost nici o bascalie, a insistat Basescu, Presedintele nu-si permite sa faca bascalie!
Cu alte cuvinte, Presedintele nu-si poate permite ceea ce-si permite Basescu! Cea mai logica intrebare pe care si-o poate pune orice om de bun simt este urmatoarea: unde a fost, unde a stat ascuns Presedintele asta, vreme de aproape opt ani? In tot timpul in care Basescu s-a dat drept el, a facut bascalie cat a putut, a mintit oridecateori a avut chef, s-a certat cu toata lumea ca la usa cortului, a jignit si a umilit, fiind la randul sau umilit printr-o suspendare si alte cateva gesturi neconforme statutului sau? Si cum de-a aparut, asa, deodata, facandu-i o neloiala concurenta?
Raspunsul e simplu: presedintele a fost tot timpul prezent, dar n-a avut loc de manifestare din cauza lui Basescu, care i-a luat tot timpul fata. S-a multumit sa stea pitit prin debaralele Cotrocenilor, lasandu-l pe acesta sa-si faca numerele in numele sau. L-a asistat, impasibil, cand se consulta cu partide din opozitie si cand le zicea, dupa buna-ziua, gata, v-am consultat, va multumesc! Si-i dadea afara pe cei de care astazi pretinde ca omologul sau se roaga sa preia guvernarea. Acum, cand Basescu se cam simte la inghesuiala, cand nu prea ii mai tin cacealmalele, Presedintele e adus in fata si pus sa scoata castanele fierbinti din foc, in ideea ca s-a odihnit destul si poate sa-si asume niste responsabilitati constitutionale.
Un singur lucru ma nedumireste: dupa ce Presedintele i-a facut celebra oferta lui Ponta, acum vreo luna, de ce n-a iesit la rampa macar Basescu, sa spuna lumii ce s-a intamplat: uitati, oameni buni, ce fel de om e Opozitia, Presedintele i-a pus guvernarea in brate lui Ponta si el s-a facut ca nu vede si nu aude! Ar fi fost un gest tipic pentru Basescu. Dar a tacut si el. De ce oare?