Colegiul Director al PD a retras, in unanimitate, sprijinul politic lui Cozmin Gusa, Lavinia ßandru si Aurelian Pavelescu recomandand indirect organizatiilor de baza ale partidului in care sunt inscrisi sa-i dea afara.

Soarta celor trei a€ždisidentia€œ a fost practic pecetluita inca de marti seara, cand se luase deja decizia excluderii tripletei Cozmin Gusa, Lavinia ßandru si Aurelian Pavelescu, dupa ce acestia anuntasera ca se retrag din orice structura de conducere a partidului.
Ieri, la sedintele consecutive ale Biroului Permanent National si Colegiului Director s-a indeplinit o formalitate. Presedintele interimar al PD, Emil Boc, a precizat ca la solicitarea Organizatiilor de Tineret si de Studenti s-a luat decizia retragerii sprijinului politic celor trei deputati, acestia fiind astfel sanctionati pentru actiunile si declaratiile lor din ultimele zile, care a€žau afectat imaginea partiduluia€œ. Boc le-a reprosat colegilor sai cazuti in dizgratie ca nu au demonstrat spirit de echipa si ca actiunea lor de a-l propune pe Cozmin Gusa la presedintia partidului nu a fost conforma cu prioritatile PD, iar ei nici nu au provocat vreo dezbatere pe aceasta tema in structurile politice.

Pasul inapoi pentru a scapa de sanctiuni

çn afara Laviniei ßandru si a lui Aurelian Pavelescu, ceilalti sustinatori ai lui Gusa din celebra scrisoare deschisa a celor 17 consilieri si primari tineri care il propuneau pe acesta pentru presedintia PD nu au fost sanctionati. Roberta Anastase, Mircea Hava, George Scripcaru, Monica Iacob Ridzi si ceilalti au facut un mare pas inapoi. De altfel, deputatul Monica Iacob Ridzi si-a pus ieri cenusa in cap si in numele celorlalti, spunand ca Lavinia ßandru i-a indus in eroare a€žgrosolana€œ, transformand o discutie informala despre viitorul PD intr-o propunere de sustinere a candidaturii lui Gusa.
Deputatul PD Roberta Anastase, si ea membra a a€žInitiativei 2003a€œ, a scapat de sanctiune pentru ca nu s-a raliat colegilor sai, desi Cozmin Gusa declarase ca decizia a€žInitiativeia€œ se aplica si in cazul ei.
a€žEu nu ma supun deciziei Â'Initiativei 2003Â'. Am intrat in initiativa 2003, pe baza protocolului pe care aceasta l-a incheiat cu PD. çn functia de secretar executiv m-a ales Consiliul National de Coordonare al PD si, daca voi dori vreodata sa-mi dau demisia, o voi face in fata CNCa€œ, a spus Roberta Anastase.

Demisia de onoare

La puiin timp dupa deczia conducerii PD, Cozmin Gusa, Aurelian Pavelescu si Lavinia ßandru au anuntat ca demisioneaza din PD. a€žDin acest moment ne despartim de colegii din PD. Este clara acum decizia colegilor si s-ar indeplini doar o formalitate in privinta excluderii noastre din partid de catre organizatiile teriotiale. ßtim presiunile care s-au exercitat in ultima vreme chiar asupra semnatarilor scrisorii deschise si stim ca, cu forta aparatului de conducere, vor face totul pentru a presa organizatiile sa puna in practica aceasta decizie.
çn Parlament vom vota absolut toate proiectele referitoare la ceea ce am sustinut noi in campania electorala, dar vom fi extrem de selectivi cu lucrurile care sugereaza clientelism politica€œ, a declarat Gusa.