Liberalii au amanat cu o zi luarea unei decizii in vederea inlocuirii lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia diplomatiei romane. Tariceanu a aratat ca nu doreste sa propuna "in graba" noul ministru si ca pentru nominalizarea acestuia nu se poate vorbi de "preferinte".
"Nu am luat inca o decizie privind numirea unui nou ministru. Ii voi cere domnului Ungureanu sa asigure, provizoriu, conducerea MAE pana la numirea noului ministru. Nu am de gand sa iau o decizie pripita. Nu se poate discuta in functie de preferinte. Cel care va fi numit in functia de ministru de Externe trebuie sa indeplineasca cateva criterii. Aici nu este o chestiune de simpatie personala si, in legatura cu preferintele mele, prefer sa ma abtin. Ma voi consulta si cu colegii in aceasta problema", a declarat premierul. Una dintre problemele pe care liberalii le intrevad la inlocuirea lui Ungureanu este cea a refuzului lui Traian Basescu de a accepta una sau alta dintre nominalizari. Potrivit unor surse din PNL, o astfel de situatie ar putea duce la o decizie a BPC favorabila suspendarii sefului statului, la propunerea "radicalilor" din PNL

Mai multe variante, nicio certitudine

Surse din PNL afirma ca vicepresedintii liberali Teodor Melescanu si Adrian Cioroianu sunt favoriti pentru inlocuirea lui Ungureanu. Un alt nume vehiculat este cel al lui Cristian David. Cele mai mari sanse le-ar avea Melescanu, insa nu se stie daca si senatorul PNL doreste sa candideze pentru acest portofoliu. Melescanu detine si postul de vicepresedinte PNL pe probleme de politica externa. Posibilul sau contracandidat, Adrian Cioroianu, este vicepresedinte pe probeme de afaceri europene si este cel care l-a invins pe Ungureanu la recentul congres al partidului. O eventuala candidatura a acestuia ar prezenta problema ca Cioroianu este si cap de lista, din partea PNL, pentru alegerile din Parlamentul European. Un alt potential nume vehiculat in contextul nominalizarii pentru pozitia de sef al diplomatiei este cel al Noricai Nicolai. Parlamentarul liberal a declarat insa ca nu va candida pentru acest post, pentru ca preocuparile ei nu sunt legate de politica externa, ci de politica interna.
Ministrul demisionar a precizat ca are o preferinta legata de numele inlocuitorului sau, dar ca aceasta este alta decat numele vehiculate in presa. Persoanele la care s-ar fi putut referi fostul ministru sunt Adrian Vierita, secretar de stat pentru UE si parteneriatul transatlantic, Lucian Leustean, secretarul general al MAE, si Cornel Feruta, seful de cabinet al lui Mihai-Razvan Ungureanu.