Octavian Stireanu publica pe AmosNews articolul " Prizonierii dintre concert si dineu ", pe care il puteti citi in continuare.
Evazionismul politic al lui Traian Basescu a inregistrat un nou si usturator esec: Omar Hayssam nu va fi repatriat!
Si, ca sa nu lungim vorba, as vrea sa spun de la inceput ca, inainte de a se ocupa de intoarcerea lui Hayssam, Basescu trebuie sa dea un raspuns despre fuga lui Hayssam!
Constructia securistico-juridica pe care Basescu a realizat-o ani de zile in jurul acestui personaj s-a daramat ca un castel din nisip, dupa ce presedintele Siriei a declarat, aproape in sufragerie la Basescu acasa, ca sunt "unele probleme" cu extradarea lui Omar, impricinatul avand de executat mai intai o pedeapsa prin Siria!... Nu se stie de cand, nu se stie pana cand... Eleganta raspunsului diplomatic al sefului statului sirian se traduce, mai direct, prin "uitati de Omar Hayssam!".
Complicarea situatiei pentru Basescu devenise limpede din momentul in care delegatia siriana refuzase sa semneze tratatul de extradare la amiaza zilei de miercuri, in intervalul planificat conform agendei stabilite anterior. In cele din urma, tratatul respectiv s-a semnat cu forcepsul in seara aceleiasi zile, "intre concert si dineu", cum avea sa anunte intr-un tarziu, la insistentele ziaristilor si din coltul buzelor, dl Basescu.
Daca documentul respectiv era vreo victorie a intereselor si "strategiei" dlui Basescu, am fi avut parte, desigur, de o zgomotoasa declaratie in direct, cu un hahait adecvat la ore de varf, ca sa stie tot Poporul ca teroristul nr.1 al tarii deja isi face bagajele pentru Bucuresti si ca toti rromanii vor trai mult mai bine si vor fi de-a dreptul fericiti dupa ce Omar Hayssam va fi repatriat...
Basescu spera sa-l arate pe Omar poporului infometat ca pe o ofranda de lux, ca pe o prada pretioasa din razboiul sau neobosit pentru justitie si anticoruptie. Repatrierea lui Omar nu era, pentru locatarul Cotrocenilor, decat inca o forma de evaziune politica si de deturnare a atentiei publice spre zone fara relevanta pentru ceea ce intereseaza acum societatea romaneasca. Dupa declaratia presedintelui sirian, iluziile diversioniste ale lui Basescu s-au spulberat.
Evaziunea politica a lui Basescu mai are un aspect, ce nu tine de niciun "tratat" diplomatic. Este vorba de faptul ca, inainte de a se ocupa de intoarcerea lui Hayssam, punand in miscare tot felul de tratate inutile, spulberate printr-o replica a partenerului, Basescu trebuie sa dea un raspuns despre fuga lui Hayssam!
Basescu tot cere tuturor "sa-si asume raspunderea". Are o anumita voluptate a amenintarilor si a trasului altora la raspundere. Romanii, maghiarii, germanii si cetatenii de alte nationalitati, juristi, politiceni din opozitie, magistrati, moguli, gaozari, tiganci imputite, judecatori constitutionalisti, bugetari obezi, patroni care angajeaza muncitori la negru, pensionari, profesori, medici - toti au cate ceva care-l nemultumeste pe marele Zeus si fiecare, in felul sau, "trebuie sa-si asume raspunderea"...
Aceasta expresie, plus aceea despre "interesul national" sunt mestecate pana la saturatie de manipulatorul si diversionistul nr.1 al tarii.
Pentru faptul ca jandarmii din Bucuresti n-au pus furtunele cu apa si gazele lacrimogene pe colegii lor politisti, care protestau in fata Palatului Cotroceni, Traian Basescu a cerut ca Guvernul "sa-si asume imediat raspunderea". Ministrul Blaga a trebuit sa demisioneze imediat, dar, pentru ca lui Basescu i s-a parut ca ramane tot cu onoarea "nereperata", zilele trecute a mai fost dat afara si comandantul jandarmeriei pe Bucuresti!...
In statul politienesc al regimului Basescu, toti suntem infractori potentiali si toti trebuie "sa ne asumam raspunderea" pentru te miri ce, oricand are chef dl Basescu si potrivit viziunilor sale dictatoriale...
Dar pentru fuga lui Hayssam cine isi asuma raspunderea, domnule Presedinte?
Dar pentru neaducerea lui Nicolae Popa si diversiunea pe care ati comis-o in confruntarea de la prezidentiale invocand arestarea la tanc a acestuia?
Dar pentru neaducerea in tara a lui Necolaiciuc?
Nu ma intereseaza soarta acestor oameni si nu doresc raul nimanui, dar cei amintiti mai sus au fost marotele electorale ale lui Traian Basescu, nume cu care acest vanzator de iluzii si evazionist politic a prostit lumea si a obtinut voturi multe...