Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut o declaratie politica intitulata: Cod de conduita politica in interes national. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In Romania anului 2015, care se regaseste intr-un context european si international deloc simplu, consider ca avem obligatia, ca oameni politici care ne-am asumat cu responsabilitate sa guvernam pentru a aduce bunastare romanilor, sa avem un anumit cod de conduita care sa slujeasca interesului national romanesc.
De aceea apreciez deschiderea pe care presedintele Liviu Dragnea o promoveaza in dialogul cu celelalte partide si cred ca acesta este modul in care trebuie sa lucram acum: sa ne certam mai putin, sa facem mai putin spectacol si sa invatam cum sa rezolvam problemele, nu cum sa dam vina unii pe altii. Ani buni am avut parte de prea multa galagie, scandal, razboi politic continuu, hartuiala de dragul hartuielii, iar din aceasta cauza Romania a pierdut oportunitati. Propunerea Partidului Social Democrat de a practica o politica a dialogului nu e un cadou pe care vrem sa-l facem cuiva, ci vine din dorinta noastra de a practica o politica a dezvoltarii. Am fost si ne dorim sa fim in continuare un partid al constructiei, am demonstrat ca stim sa fim si suntem in continuare alaturi de oameni. Ramanem constanti in a avea in atentia noastra cetatenii, ramanem constanti in politica noastra de stanga prin care cautam sa oferim un echilibru intre atentia pe care o acordam economiei si mediului privat si masurile pentru o societate inclusiva. Pentru marile teme si proiecte de dezvoltare ale acestei tari si pentru sustinerea intereselor nationale ramanem deschisi dialogului cu celelalte forte politice dispuse sa atingem un punct de vedere comun pentru romani si pentru Romania.
Acest mod de conduita in viata politica trebuie sa fie, in egala masura, reflectarea vietii interne de partid. Trebuie sa avem intelepciunea si capacitatea de a increzatori, dar nu ingamfati, de a pregati pentru anul electoral care vine candidati cinstiti, buni administratori si care sa genereze incredere catre cetateni, oameni care prin expertiza si competente sa dea valoare functiei si nu invers.
Societatea romaneasca nu mai accepta compromisuri de nici un fel, cu atat mai mult in fata provocarilor externe de astazi. Trebuie ca prin comportamentul nostru pe scena politica sa facem din Romania un pilon de stabilitate in zona, care sa genereze in continuare crestere economica si sa-si mentina traiectul pe care s-a inscris de a fi una dintre cele mai atractive tari europene pentru investitii si pentru afaceri. La fel de important este sa gasim un echilibru intre modul in care ne aratam umanitatea si solidaritatea fata de problemele cu care se confrunta astazi Europa si protejarea Romaniei ca stat unitar si a intereselor natiunii romane.