De Ce News : Cancerul prezidential si cearta Ponta-Antonescu (Autor : Val Valcu)

In plina Putere a regimului Traian Basescu, revistele lui Corneliu Vadim Tudor lansau tema "cancerului prezidential". Nu fiindca avea informatii, ci fiindca citise presa franceza, in urma cu doua decenii. Cand Francois Mitterand a castigat al doilea mandat, Opozitia a fost devastata. Aveau de asteptat mult prea mult pentru a rezista. Zvonurile privind o afectiune prezidentiala, care l-ar impiedica pe Mitterand sa guverneze inca 7 ani, au reanimat Dreapta. Vadim a folosit aceeasi tehnica: intr-un moment in care Basescu parea invincibil, a dat adversarilor acestuia stirea pe care doreau sa o auda.
Rasfoind presa favorabila lui Traian Basescu, observam ca, dupa dezastrul din 9 decembrie, se agata de trei ipoteze, trei situatii care i-ar permite liderului sa redevina Jucator. O spargere a PSD, o scindare a USL si o criza externa. ( Sper ca Sabina Fati se gandeste la un dezastru economic, gen prabusirea euro, nu la un cataclism planetar sau vreun razboi...)
Ce s-a petrecut in USL, joi, 20 decembrie? O bataie pe posturi, asa cum s-a vazut din afara? Nimic, asa cum au declarat, la televizor? Au incercat cele doua parti sa-si testeze limitele, sa faca presiuni, una impotriva alteia, prin mass media?
Nici nu conteaza, de fapt. Intreruperea audierilor, in Comisii, dupa marsul triumfal din zilele precedente, intarzierile in comunicare si zvonurile au dat impresia unui cutremur in USL si asta e singurul lucru important. Presa portocalie a inviat. Sperantele electoratului de aceeasi culoare, la fel. Oamenii lui Basescu din institutii si structuri au rasuflat usurati. Iar parlamentarilor PP-DD le-a crescut pretul. De ce sa se repeada, acum, la masa Puterii, unde vor primi un loc pe colt si o lingurita, cand ar putea sa primeasca un polonic si un loc in fruntea bucatelor, daca asteapta sa se mai certe aia o data?
Pana la urma, nimic nu e mai sanatos pentru Opozitie decat o cearta in arcul Puterii.