Craiovenii care intentioneaza sa ridice constructii trebuie sa se grabeasca sa obtina autorizatii de la primarie, deoarece, din luna mai, valoarea sanctiunilor pentru constructiile ilegale va creste foarte mult. Cei care se vor incumeta sa sfideze legea se vor vedea obligati sa scoata din buzunare chiar si un miliard de lei pentru plata amenzilor. Aceasta este valoarea stabilita de Legea nr. 52/2006 pentru executarea sau desfiintarea totala sau partiala, fara autorizatie, a constructiilor. Potrivit vechilor prevederi legale, in acest caz, amenda maxima aplicata de inspectorii din cadrul primariei ajungea la 100 de milioane de lei.
Initiativa guvernului este salutata in special de autoritatile locale, care considera ca astfel numarul celor care nu vor respecta legea se va diminua considerabil. Viceprimarul Gheorghe Nedelescu a precizat ca numai in 2005 au fost date 105 amenzi, valoarea lor ajungand la 2,1 miliarde de lei. In topul sanctiunilor, primul loc este ocupat de constructiile metalice ridicate pe domeniul public, urmate de extinderile constructiilor existente.
"Pe langa sesizarile pe care le primim, inspectorii din primarie organizeaza periodic controale in tot orasul. In prima etapa ii atentioneaza pe cei gasiti in ilegalitate, iar daca nu se conformeaza, la urmatorul control aplica amenzi. Scopul nostru nu este de a sanctiona, ci de a preveni orice ilegalitate. Totusi, nu de putine ori cei de pe teren au fost agresati de persoanele vizate. In unele cazuri a fost chiar nevoie de interventia politiei comunitare", a declarat Nedelescu. In acest an, au fost aplicate 22 de amenzi, care au adus la bugetul local 580 de milioane de lei.
In cazul in care construiesc fara autorizatie si se sustrag de la efectuarea controlului, prin interzicerea accesului organelor de control abilitate sau neprezentarea documentelor si actelor solicitate, craiovenii vor fi amendati cu pana la 100 de milioane de lei, si nu cu 30 de milioane ca pana acum. La aceeasi valoare va ajunge si amenda in cazul in care autorizatia emisa de Primaria Craiova nu este respectata de solicitant.