Vicepresedintele social-democrat Titus Corlatean a declarat ieri, la Suceava, ca PSD va vota pentru functia de comisar european doar un candidat bine pregatit si care "sa stea foarte bine pe picioare". "Grupul socialist va tine cont foarte mult de valorile pe care noi le vom avea fata de candidatii prezentati de Guvern.
Evaluarea noastra va tine cont de interesul Romaniei. Este nevoie de un comisar european bine pregatit si care sa faca fata, inclusiv politic", a spus Corlatean. In replica la afirmatiile presedintelui Traian Basescu, viceliderul social-democrat a precizat ca dupa 1 ianuarie 2007 parlamentarii romani la Bruxelles si Strasbourg vor avea toate drepturile, inclusiv drept de vot. La randul sau, euroobservatorul PSD, Adrian Severin, a declarat ca oficialii europeni ar fi mai multumiti daca Guvernul ar nominaliza candidatul pentru functia de comisar european, in urma unor consultari cu toate partidele parlamentare.
Corlatean a mai spus ca Tratatul de Aderare a Romaniei la UE prevede organizarea alegerilor europene pana cel tarziu la 31 decembrie 2007, iar din discutiile purtate atat la Bruxelles, cat si in tara, "este posibila organizarea alegerilor la sfarsitul lunii aprilie-mai 2007". Pe de alta parte, intelectuali romani de marca, lideri de organizatii non-guvernamentale si o serie de jurnalisti au semnat o petitie catre premierul Tariceanu, sugerandu-i acestuia pe Monica Macovei pentru postul de comisar european.
Semnatarii documentului ii transmit premieru-lui "ingrijorarea si tristetea" cu privire la procesul de desemnare a comisarului european din partea Romaniei. (Dan Ghetu)