Prima motiune de cenzura a Opozitiei impotriva Guvernului Tariceanu pare sa fie si ultima oportunitate din aceasta sesiune legislativa de a declansa alegeri anticipate. Liderul PNL, insusi premierul Calin Popescu-Tariceanu, este cel care se opune cel mai vehement initiativei presedintelui Traian Basescu.
Motiunea de cenzura prezentata luni in plenul Parlamentului va dezbatuta si votata in cursul zilei de astazi. Pentru a fi adoptata, motiunea de cenzura are nevoie de votul a 235 dintre cei 469 de parlamentari, lucru care s-ar putea intampla numai daca parlamentari ai Coalitiei vor vota alaturi de cei ai Opozitiei. Coalitia de guvernare beneficiaza si de sprijinul senatorilor si deputatilor plecati recent din PRM (gruparea Ciontu), care au anuntat ca nu vor vota impotriva executivului. In caz ca motiunea este respinsa, cele 18 proiecte de lege se considera adoptate in forma prezentata de Executiv.
Oricum, PSD a anuntat ca in caz de esec al motiunii de cenzura va sesiza Curtea Constitutionala cu privire la un numar de articole de lege, pe care le considera in contradictie cu Constitutia.

Puterea nu vrea ajutorul Opozitiei

Motiunea de cenzura se contureaza ca ultima sansa pentru sustinatorii alegerilor anticipate de a declansa procedura pentru acestea. Numai ca, din orgoliu, nu vor sa se foloseasca de "sprijinul" PSD. O eventuala cadere a Guvernului provocata de Opozitie nu este bine vazuta de Coalitie. De aceea, nici macar promotorul alegerilor anticipate, presedintele Traian Basescu, nu doreste acest lucru. El a declarat ieri ca nu ii este frica de motiunea de cenzura si ca, "pana la a schimba un guvern, e cale lunga". El s-a indoit ca sesizarea PSD ce va fi adresata Curtii Constitutionale in cazul esecului motiunii de cenzura nu va fi rezolvata favorabil.
Zvonurile - promovate inclusiv de presedintele PSD Mircea Geoana - privind un vot favorabil dat motiunii de parlamentarii PD, pentru a provoca astfel caderea Guvernului Tariceanu si pentru a declansa procedura pentru alegeri anticipate, au fost infirmate oficial de liderii acestei formatiuni politice. "Vom sustine fara urma de retinere Guvernul in fata acestei motiuni si asta vor face toti parlamentarii Aliantei. Nu exista nici o fisura in sustinerea Guvernului in fata Parlamentului pentru a se respinge motiunea initiata de PSD", a declarat recent Emil Boc, presedintele interimar al PD. El chiar a precizat: "Nu exista nici un fel de discutie in PD privind caderea Guvernului, care este sprijinit in toate actiunile". Boc crede ca un eventual vot favorabil dat de democrati motiunii "este doar o dorinta a lui Adrian Nastase, dar care nu se va implini".
Pe de alta parte, exista si parerea ca o eventuala sustinerea a motiunii de catre parlamentarii PD va fi contracarata chiar de cei ai PSD printr-un vot negativ, fostul partid de guvernamant nefiind interesat in acest moment de desfasurarea unor alegeri anticipate. Ceea ce intareste convingerea ca motiunea de cenzura se va inregistra ca ultima sansa pentru provocarea de alegeri anticipate in aceasta sesiune parlamentara.