UDMR da un avertisment democratilor in legatura cu noul lor proiect de lege privind Statutul minoritatilor. Liderul Uniunii, Markó Béla (foto), lasa sa se inteleaga ca va uza de dreptul de veto la intrarea PD in Partidul Popular European (PPE).

Markó Béla, presedintele UDMR, i-a avertizat ieri pe democrati ca, in cazul in care se opun la adoptarea Statutului minoritatilor in varianta elaborata de Guvern, va uza chiar si de dreptul de veto atunci cand se va analiza afilierea PD, cu drepturi depline, la PPE. El a amintit ca UDMR are statut de membru deplin in PPE, pe cand PD - pe cel de observator. Uniunea, a concluzionat el, "are un cuvant de spus in ceea ce priveste prezenta PD in PPE", avand drept de veto, a precizat el. "Totusi, noi nu amenintam cu acest drept de veto", a adaugat Markó Béla.
Liderul Uniunii a transmis PD ca trebuie sa decida cu cine este aliat sau vrea sa se alieze, cu UDMR sau cu PRM. In acest sens, Markó Béla s-a aratat ingrijorat de faptul ca se manifesta o crestere a "retoricii ultranationaliste" in cadrul Coalitiei guvernamentale, in timp ce toate fortele politice ar trebui sa fie deschise valorilor europene. El considera ca opiniile democratilor cu privire la Statutul minoritatilor, concretizate intr-o noua versiune a acestuia, creeaza incertitudini in Coalitia guvernamentala si si-a manifestat nedumerirea fata de faptul ca democratii ar incerca sa se dovedeasca acum "foarte patrioti", in contextul in care nu se contureaza perspectiva unor alegeri apropiate. "UDMR nu doreste sa ridice astfel de manusi, dar nici nu poate sa nu raspunda", a precizat el, adaugand ca Uniunea va replica foarte dur si ferm. El a adaugat ca Uniunea nu va renunta la prevederile din Statutul minoritatilor privitoare la autonomia culturala.
Pe de alta parte, demersul PD reprezinta, in opinia lui Markó Béla, un "semnal cinic", deoarece democratii l-au desemnat pe Valeriu Tabara, fost PUNR-ist, sa se ocupe cu problemele legate de minoritati. Ceea ce liderului UDMR i-a amintit de expresia "lupul paznic la oi". "Daca cineva va incerca sa ne provoace, nu va reusi", a spus Markó Béla, facand referire la posibilitatea ca motivul demersului PD sa fie fortarea UDMR de a se retrage de la guvernare. Markó Béla a anuntat ca, pana la sfarsitul lui ianuarie, va avea o intalnire cu presedintele PD, Emil Boc, pentru a rezolva problema Statutului minoritatilor. In ceea ce priveste termenul de adoptare a legii, Markó a aratat ca nu a fost stabilita o data precisa, dar ca ar trebui sa treaca de Parlament pana la finalizarea raportului de tara, adica la sfarsitul lui februarie, inceputul lui martie.