UDMR propune modificarea Constitutiei si stabilirea clara a relatiilor dintre institutiile statului si atributiile acestora, ca solutie pentru evitarea crizelor politice.
Presedintele UDMR, Markó Béla, a declarat ieri ca in Romania se merge spre o "criza", iar Uniunea ar vrea sa impuna o discutie in Coalitie pentru a se incerca sa se ajunga la concluzii privind necesitatea stabilitatii politice in Romania. "Dupa ce am reusit sa intram in UE, ne-am apucat sa destramam Coalitia si sa cream o instabilitate politica, in timp ce interesele noastre ne-ar dicta o solidaritate cat mai mare intr-o perioada cand ne construim o imagine in UE. Este o disputa permanenta si un conflict intre institutiile statului, intre Presedintie si Guvern, intre Presedintie si Parlament, intre Guvern si Parlament. Pe termen scurt ar trebui sa ne intelegem, sa fim cat mai solidari, dar pe termen mediu ar trebui sa analizam Constitutia si s-o modificam, fiindca sunt convins ca o serie de conflicte nu vor putea fi rezolvate altfel. Ele depind de neclaritatile Constitutiei. Am lasat Guvernului posibilitatea de legiferare, prin ordonante de urgenta si asumarea raspunderii, lucruri de nepermis. UDMR propune eliminarea posibilitatii de legiferare a Guvernului si clarificarea tuturor institutiilor si a relatiilor din justitie, ceea ce duce la aceste situatii de criza", a explicat presedintele UDMR.
El sustine ca Romania are o Constitutie care, cu buna credinta, poate fi interpretata ca sa functioneze institutiile statului. "Dar daca fiecare institutie trage concluzii gre-site din Constitutie, Presedintia, ca are foarte multe atributii, Guvernul, la fel, in timp ce Constitutia are o formula clara, atunci e clar ca trebuie sa clarificam aceste lucruri. (D.G.)