Posibilitatea declansarii alegerilor anticipate in cazul in care guvernul proiectat de Alianta D.A. PNL-PD nu va trece de Parlament, expusa ferm de presedintele ales, Traian Basescu, a starnit panica in randul partidelor mici, UDMR si PUR, ca nu vor mai trece pragul electoral.
Partidele care fac in acest moment jocurile in culise - UDMR si PUR - balansand, in functie de propriile interese, talerul realizarii majoritatii parlamentare fie de PSD, fie de Alianta D.A. sunt speriate de perspectiva alegerilor anticipate. Markó Béla si Dan Voiculescu sunt constienti ca nu vor mai putea obtine poate nici macar jumatate din mandatele actuale si pozitia de jolly-joker politic. Ca atare, liderii UDMR si PUR resping, direct sau voalat, anticipatele. Cert este ca, in situatia actuala, udemeristii sau umanistii trebuie sa lupte de aceeasi baricada, pactizand pentru formarea majoritatii parlamentare fie cu PSD, fie cu Alianta D.A.

Unii “hais“, altii “cea“

Primul care a reactionat categoric la anticipate a fost liderul UDMR. Markó Béla a declarat ca “toata lumea ameninta“ UDMR cu convocarea unor alegeri anticipate, insa crede ca, in final, se va gasi o solutie. El a precizat: UDMR nu vrea alegeri anticipate.
Liderii Uniunii urmau sa continue ieri discutiile atat cu reprezentantii PNL-PD, cat si cu cei ai PSD, pe tema formarii unei majoritati guvernamentale.
De asemenea, purtatorul de cuvant al PUR, Bogdan Pitigoi, a declarat ca alegerile anticipate sunt o solutie constitutionala, insa nu una benefica pentru Romania, aratand ca, daca s-ar ajunge intr-o asemenea situatie, nu crede ca PUR ar avea de suferit. Pitigoi a afirmat ca Partidul Umanist, de-a lungul timpului, s-a aratat consecvent si continua sa militeze pentru o clasa de mijloc puternica, IMM-uri si sustinerea capitalului autohton, partidul avand un electorat stabil.
Pe de alta parte, Viorel Hrebenciuc, lider al PSD, a declarat, dupa o intalnire cu conducerea UDMR, ca varianta alegerilor anticipate ar putea conveni “si PSD-ului“. De asemenea, Corneliu Vadim Tudor a declarat ca vrea sa se organizeze alegeri anticipate sub cea mai stricta supraveghere internationala, daca se doreste cu adevarat ca Romania sa devina un stat de drept, bazat pe valorile democratice occidentale. Vadim Tudor mai este de parere ca, in urma unor alegeri anticipate, UDMR si PUR nu vor mai intra in Parlament.