Presedintele UDMR, Markó Béla, a declarat miercuri seara intr-o emisiune televizata ca nu va fi de acord cu intrarea PD ca membru cu drepturi depline in Partidul Popular European, daca democratii nu-si vor schimba atitudinea in ceea ce priveste Statutul minoritatilor.

"Daca nu-si vor schimba atitudinea si daca nu vom reusi sa ne intelegem, nu voi putea sa fiu de acord cu intrarea PD in PPE", a spus Markó Béla. UDMR este membru asociat al PPE, in timp ce PD are doar statut de observator.
"Daca dezbaterea pe legea Statutului minoritatilor nationale se va prelungi pana in momentul la care UDMR va trebui sa-si exprime o opinie in legatura cu accederea ca membri cu drepturi depline a democratilor in Partidul Popular European, UDMR va recomanda respingerea cererii de adeziune", a aratat Markó Béla. El a spus ca formatiunea pe care o conduce doreste sa faca parte dintr-o familie politica unde se abordeaza in mod corect problema etnica.

Retorica nationalista, preluata de democrati

Liderul UDMR sustine ca PD a preluat o retorica nationalista in ceea ce priveste Statutul minoritatilor nationale. El a explicat ca democratii nu au avut obiectii la acest statut atunci cand s-a discutat initial in Guvern.
"Au avut cateva amendamente, cateva modificari pe care le-am discutat. Colegii democrati s-au trezit cam peste 4-5 luni, dupa ce am adoptat-o in Guvern. Or fi avand si amendamente, dar scopul este altul: ori o campanie electorala, un anumit populism si o anumita demagogie, ori, eventual, slabirea partenerilor din Coalitie", a spus Markó Béla. El afirma ca democratii dau "lectii de loialitate" in ultima vreme, solidarizandu-se cu opiniile anti-UDMR in privinta legii minoritatilor nationale. "Probabil ca am intrat intr-o campanie electorala ascunsa si toata lumea s-a gandit la strangerea de voturi", a aratat Markó Béla, adaugand ca nu crede ca in 2006 se pot acumula voturi dintr-o retorica nationalista antimaghiara.
Potrivit liderului UDMR, tergiversarea adoptarii legii pana, spre exemplu, in 2009 constituie o problema nu doar pentru maghiari, ci pentru toate minoritatile nationale din Romania.