Liderul UDMR, Markó Béla, a declarat ieri ca, in eventualitatea unei restructurari a Guvernului ar trebui renegociat Protocolul Coalitiei. El a pus chiar si conditia ca UDMR sa ocupe cat mai multe pozitii centrale in viitorul Executiv.
Vicepremierul Markó Béla, a declarat ca una din conditiile fundamentale pentru restructurarea Guvernului este renegocierea Protocolului Coalitiei. Marko Bela a explicat ca din intelegerea facuta atunci cand au alcatuit aceasta coalitie face parte "si structura actualului Guvern". El a spus ca "nu e logic si normal sa inceapa goana dupa ciolan inainte sa aiba loc discutii principiale" si a adaugat ca UDMR va fi partener al celor care vor o restructurare temeinica. Totodata, Markó a afirmat ca, in perspectiva aderarii la UE, nu este normal nici "sa se foloseasca structura guvernamentala implementata de PSD". Referitor la restructurarea Executivului, liderul UDMR a mai spus ca s-ar putea reduce "numarul ministrilor si al demnitarilor", mentionand ca ar fi logic ca "la fiecare minister sa fie un ministru si un secretar de stat". El a conchis ca acest lucru ar insemna "o reducere substantiala a numarului demnitarilor si o structura mult mai transparenta", in conditiile in care nici nu se stie numarul exact al secretarilor de stat.

Vrea pozitii-cheie

Presedintele UDMR a mai declarat ca, in eventualitatea crearii unei noi structuri a Executivului, Uniunea vrea sa detina cat mai multe pozitii in domeniile de interes general. Markó Béla a precizat ca actualul ministru delegat la Transporturi, Borbely Laszlo, ar putea lua "toate Transporturile", adaugand ca Borbely este "unul dintre cei mai performanti ministri", fiind "foarte bine pregatit, priceput si activ". "Nu ca nu l-am scoate (n.r. - din Guvern), eu i-as da un domeniu mult mai mare", a conchis Markó. In ceea ce priveste vicepremierii, liderul UDMR a afirmat ca "mandatul politic al acestora nu a fost pe deplin reflectat in deciziile luate", intrucat doar el, ca presedinte al UDMR, si premierul, ca presedinte al PNL, au mandate pline in exercitarea functiilor.

Mica marea restructurare

Pe de alta parte, Markó Béla a afirmat ca restructurarea este putin probabila, avand in vedere ca actuala formula guvernamentala "a reusit performanta apropierii de UE". Marko a spus ca "prioritatea absoluta este aderarea in 2007", dar a adaugat ca este de acord cu restructurarea daca "se poate face foarte repede". El a apreciat ca Ministerul Integrarii Europene va trebui transformat dupa aderare. "Nu va mai fi nevoie atunci de Ministerul Integrarii Europene, ci de domeniul Afacerilor Europene, care ar putea trece la Externe", a explicat vicepremierul.
El a subliniat ca "este nevoie de dezvoltarea regionala" si ca "probabil in locul MIE va fi un minister al Dezvoltarii Regionale".

PD accepta conditionat

Presedintele democrat Emil Boc a declarat ca PD este dispus sa accepte sugestia lui Markó Béla. El a conditionat insa aceasta posibila renegociere a Protocolului de dorinta reala a celorlalte trei partide din Coalitie de a realiza restructurarea Guvernului. "Daca in spatele acestei declaratii nu se ascunde refuzul restructurarii, putem discuta, desi nu este obligatorie renegocierea protocolului pentru realizarea restructurarii", a afirmat Boc.