Deputatul UDMR Kerekes Karoly a declarat in cadrul unei conferinte de presa organizate joi, la Targu Mures, ca Ordonanta de Urgenta nr. 28/2005 a Guvernului privind conditiile de calatorie in strainatate a creat tensiuni la frontiera.
Kerekes a spus ca OUG 28 a nemultumit populatia Romaniei, in special persoanele care au rude in strainatate. „Cetatenii Romaniei, tinand cont de specificul istoric, au numeroase rude in tarile limitrofe. In 2001 am reusit sa introduc in vechea ordonanta o exceptie de la obligatia prezentarii unei sume in valuta la iesirea din tara, pentru persoanele care sunt invitate la rude. Acum se face un pas inapoi. Ordonanta 28/ 2005 modifica o alta ordonanta, 144/2001, in care se prevede ca persoanele invitate sa calatoreasca in strainatate sunt exceptate de la prezentarea unei sume in valuta.
Practic, noua ordonanta omite de la exceptii tocmai categoria prevazuta in ordonanta din 2001, care a avut un real succes la vremea respectiva. Chiar daca cetatenii care au invitatie demonstreaza ca li se asigura intretinerea lor in tara respectiva, trebuie sa prezinte acea suma. Acest lucru a creat tensiuni la frontiera“, a spus Kerekes Karoly.
Parlamentarul a aratat ca motivarea data de un membru al Guvernului, cum ca ordonanta a aparut pentru a preveni terorismul, i se pare stupida.
„In urma interventiilor la nivelul grupului parlamentar al UDMR, s-a luat legatura cu ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, care a promis ca se va reveni asupra problemei“, a mai spus Kerekes. (R.N.)