În timp ce presedintele ucrainean este destul de multumit de summit, desi nu i-au fost deschise usile NATO, Putin ameninta cu dezmembrarea Ucrainei, în cazul în care aceasta va adera la Alianta. Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko s-a declarat destul de multumit de rezultatele sesiunii Comisiei NATO - Ucraina din cadrul lucrarilor summit-ului NATO de la Bucuresti. Iuscenko pare multumit inclusiv de decizia Consiliului Nord-Atlantic, care afirma ca Georgia si Ucraina vor deveni în viitor membre ale Aliantei, desi celor doua foste republici sovietice nu le-a fost acordat un plan de actiune în vederea aderarii, ceea ce ar fi echivalat cu un statut de tari candidate la NATO. "Nici o tara nu s-a opus aderarii Ucrainei"Iuscenko a declarat ieri, dupa reuniunea Comisiei NATO - Ucraina, ca nici un stat membru nu s-a opus intrarii tarii sale în NATO, fapt care ar reprezenta o mare victorie politica. "Nici o singura tara nu a formulat obiectii în acest sens. Nu au existat tari care sa exprime o pozitie negativa fata de aderarea Ucrainei. Astazi, (ieri - n.r.) Ucraina a primit un raspuns clar ca poate fi membru NATO. Suntem printre primele tari care au refuzat arsenalele nucleare. Credem ca este o contributie colosala la securitatea internationala. Suntem singurul non-membru care ia parte la toate operatiunile si misiunile NATO, ceea ce arata ca suntem devotati valorilor democratice", a spus Iuscenko, în conferinta de presa comuna cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer. "Este cert ca în viitor Ucraina va deveni membra NATO. Presedintele Iuscenko si cu mine vom ramâne în contact. NATO va sustine Ucraina în procesele de reforma", a declarat secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer.Presedintele ucrainean a insistat asupra dreptului tarii sale de a-si alege singura modalitatile privind securitatea, afirmând ca "Ucraina nu este un produs al razboiului rece, este un stat independent, care are dreptul sa-si determine singur politica de securitate". Iar politica de securitate aleasa de Ucraina este apropiata de cea a Aliantei, a adaugat Iuscenko.Putin ameninta cu secesiuneaPresedintele rus Vladimir Putin a adoptat însa un discurs foarte dur la Consiliul NATO - Rusia, spunând ca "statalitatea Ucrainei" ar fi amenintata în cazul în care aceasta ar adera la NATO, sugerând astfel secesiunea partii de est a Ucrainei. Declaratia lui Putin referitoare la statalitatea Ucrainei nu este prima amenintare formulata la adresa Kievului. În luna martie, liderul de la Kremlin amenintase chiar cu îndreptarea rachetelor nucleare rusesti catre Ucraina în cazul în care tara vecina ar adera la NATO si ar stationa trupe aliate pe teritoriul sau.
De asemenea, tema secesiunii regiunilor de est este foarte actuala în Ucraina. Fostul premier promoscovit, Viktor Ianukovici, presedintele Partidului Regiunilor, a amenintat în repetate rânduri ca spectrul razboiului civil este foarte real, în cazul în care Ucraina decide sa se integreze în NATO si Uniunea Europeana, fara a cere în prealabil acordul populatiei rusofone, grupate majoritar în regiunile din est.Critici la adresa lui Iuscenko
Presa ucraineana a catalogat la unison rezultatul summit-ului NATO de la Bucuresti drept un imens esec politic al presedintelui Iuscenko, dupa ce NATO a refuzat sa acorde imediat Kievului statutul de candidat oficial la aceasta organizatie.