Presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat, marti, ca PNL a decis sa il sustina pe liderul PSD Mircea Geoana in al doilea tur al alegerilor prezidentiale, daca se va negocia si semna un acord bazat pe principii liberale.
Crin Antonescu a mai spus ca PNL a decis crearea unei majoritati parlamentare de sustinere a unui Guvern care sa fie condus de Klaus Iohannis.
Presedintele PNL a mentionat ca BPC "a adoptat in unanimitate aceasta hotarare" si i-a acordat in calitate de presedinte al partidului "un mandat pentru toata perioada care urmeaza", "pentru declaratii, pentru semnare de acorduri politice, pentru negocieri in vederea acestor acorduri politice".
El a explicat ca "obiectivele majoritatii parlamentare nou create" vizeaza "scoaterea Romaniei din criza economica, politica si morala, asigurarea stabilitatii politice si institutionale a Romaniei, asigurarea bunei guvernari a Romaniei bazata pe principiile competentei, transparentei, corectitudinii si cheltuirii eficiente si transparente a banului public, reformarea clasei politice prin promovarea unor lideri politici responsabili si dedicati interesului public si refacerea prestigiului international al Romaniei".
El a mai spus ca a discutat cu UDMR despre sustinerea unui Guvern Iohannis.
Aceste decizii au fost adoptate, in unanimitate, de Biroul Politic al Central al PNL.
"Am sa va citesc integral o hotarare pe care BPC a adoptat-o in unanimitate. PNL, constatand criza politica economica si morala in care a fost adusa Romania de Traian Basescu si de Guvernul sau, degradarea tot mai accentuata a conditiilor de viata din Romania, escaladarea starii conflictuale atat la nivel institutional, cat si la nivelul societatii, constatand ca in turul doi al alegerilor prezidentiale ce vor avea loc pe 6 decembrie 2009 se vor infrunta Traian Basescu si Mircea Geoana hotaraste: crearea unei majoritati parlamentare pentru sustinerea unui Guvern condus de Klaus Iohannis, elaborarea unui program de guvernare care sa scota Romania din criza si, trei, sustinerea lui Mircea Geoana in turul doi al alegerilor prezidentiale in conditiile in care se va negocia si se va semna un accord politic bazat pe principiile fundamentale ale PNL", a declarat Antonescu.
Biroul Politic Central al PNL a decis marti, in unanimitate, sustinerea candidatului PSD+PC, Mircea Geoana, in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, in conditiile in care se va negocia si semna un acord politic, a anuntat liderul liberalilor, Crin Antonescu.
Antonescu a prezentat un proiect de hotarare adoptat de BPC prin care liberalii hotarasc sustinerea lui Geoana in turul doi, avand in vedere "escaladarea starii conflictuale atat la nivel institutional cat si la nivelul societati". De asemenea, potrivit documentului citat, PNL a avut in vedere in decizia sa "criza politica economica si morala in care a fost adusa Romania de Traian Basescu si de Guvernul sau si degradarea tot mai accentuata a conditiilor de viata din Romania".
Astfel, liberalii doresc crearea unei majoritati pentru sustinerea unui Guvern condus de Klaus Iohannis, elaborarea unui program de guvernare care sa scoata Romania din criza si sustinerea lui Geoana in turul doi in conditiile in care se va negocia si semna un acord politic bazat pe principiile fundamentale ale PNL.
Proiectul aprobat de BPC prezinta si obiectivele majoritatii nou create si anume: scoaterea Romaniei din criza economica, politica si morala, asigurarea stabilitatii politice si institutionale, asigurarea bunei guvernari a Romaniei bazata pe principiile competentei, transparentei, corectitudinii si cheltuirii eficiente si transparente a banului public, reformarea clasei politice prin promovarea unor lideri politici responsabili si dedicati interesului public, refacerea prestigiului international al Romaniei.
Antonescu a mai spus ca BPC i-a acordat mandat pentru semnarea de acorduri politice si negocieri in vederea semnarii acestor acorduri politice. Potrivit liderului PNL, desemnat pentru negocieri in vederea unui acord politic cu PSD a fost prim vicepresedintele Ludovic Orban, in timp ce vicepresedintele Relu Fenechiu va fi coordonator pentru negocierea programului de guvernare. "De asemenea, in conditiile in care acordul se va semna, Ludovic Orban si Romeo Stavarache vor coordona eforul de campanie din turul doi al PNL", a precizat Crin Antonescu.
El a mai spus ca se va implica personal in campania electorala daca acordul cu PSD va fi incheiat. "De altfel, asa cum am spus de ieri seara, chiar domnul Traian Basescu m-a implicat personal in campanie pentru ca in prima s-a declaratie in aceasta campanie mi s-a adresat de parca eu as fost in turul doi. Atunci o sa fiu si eu in turul doi", a declarat Antonescu.
Liderul PNL a afirmat ca nici unul dintre colegii sai din cadrul BPC nu s-a opus unei colaborari cu PSD. "Eu am discutat azi cu toti colegii mei din Biroul Politic, nu numai votul a fost unanim, dar si pozitiile care s-au exprimat aici. Am inceput prin a evoca declaratia mea de ieri si nu a avut nimeni nici un fel de repros pentru ca declaratia era facuta in nume personal, in calitate de candidat la presedintie si in calitate de presedinte al unui partid care imi daduse de mult mandat pentru cele doua lucruri fundamentale pe care le-am spus ieri", a aratat Antonescu.
Presedintele PNL a adaugat, insa, ca exista punte la care liberalii nu vor renunta "sub nici o forma" si care se vor regasi in acordul cu PSD in cazul in care acesta se va materializa. Printre aceste puncte se afla, potrivit lui Antonescu, eliminarea impozitului forfetar. "Stiti foarte bine care sunt punctele noastre esentiale de guvernare, ele vizeaza in primul rand reducerea fiscalitatii, masuri pentru stimularea activitatii economice, mediului de afaceri privat, crearea locurilor de munca si este foarte important pentru noi sa asezam, sa restabilim, sa facem functional, sa amelioram un echilibru democratic intre institutiile romanesti", a spus Crin Antonescu.
El si-a exprimat optimismul in legatura cu semnarea acordului cu PSD, afirmand ca doreste ca acesta sa se incheie cat mai repede. "Sunt optimist si sper ca acest acord politic sa se poata semna. In general, din discutii pe care le-am discutat in decursul timpului cu Mircea Geoana nu cred ca exista probleme in aceasta privinta. Noi vom incheia acest acord politic numai cu respectarea lucrurilor fundamentale la care tinem si pentru care facem politica. Ne putem intalni si azi si maine. Din punctul meu de vedere e cat mai bine sa semnam cat mai repede acest acord daca vom ajunge la aceasta concluzie pentru ca zilele trec si e o campanie electorala pe care trebuie sa o castigam", a declarat Antonescu.