Consiliul National de Coordonare al Aliantei PNL-PD s-ar putea reuni maine pentru stabilirea agendei guvernamentale si parlamentare pentru perioada urmatoare, inclusiv termenii unei eventuale remanieri a Cabinetului.
Reprezentantii conservatorilor au facut ieri public faptul ca au trimis Consiliului National de Coordonare al Coalitiei o scri-soare in care isi formuleaza cererile fata de partenerii de guvernare. Potrivit documentului, conservatorii cer discutarea, in sedinta de maine a CNC, a unui pachet de masuri pe care le considera „esentiale pentru societatea romaneasca“.
Solicitarea PC se refera la un proiect de lege privind controlul provenientei averilor ce nu pot fi justificate legal, initiativa depusa la Senat si avizata de Consiliul Legislativ.
O alta cerere a conservatorilor are in vedere aprobarea principiului conform caruia TVA la produsele de baza sa fie redusa la zero. „Masura ar asigura echitatea sociala in conditiile unei posibile cresteri generale a TVA cu trei la suta“, sustin reprezentantii PC.
Conservatorii doresc sa primeasca sprijin si pentru un proiect de lege privind modificarea si completarea legii referitoare la alegerile locale. Ei sustin ca proiectul este depus la Parlament si prevede ca in localitatile in care sunt minoritari romanii sa aiba reprezentant in consiliul local.
O alta cerere a PC fata de partenerii de coalitie are in vedere un pachet de legi in vederea sprijinirii capitalului romanesc.

Negocieri in Coalitie

„PC isi exprima speranta ca partenerii de Coalitie vor intelege importanta acestor masuri. La randul sau, PC se declara dispus sa sprijine orice initiativa democratica a partenerilor sai, care poate sa conduca la stabilitate politica si bunastarea cetatenilor romani“, sustin conservatorii.
Totusi, pozitia PC nu este atat de transanta precum lasa sa se inteleaga comunicatul citat, mai ales ca una dintre temele ce vor fi abordate in sedinta conducerii Coalitiei de maine se refera la propunerea PNL si PD de a se modifica regulamentele de functionare ale Camerei Deputatilor si Senatului, pentru a face posibila revocarea din functie a presedintilor acestora cu majoritatea simpla a membrilor fiecarei camere parlamentare. A doua propunere a Aliantei vizeaza modificarea Legii administratiei publice locale, iar cea de-a treia dinamizarea procesului de integrare europeana.
Intr-un interviu dat de Dan Voiculescu unui cotidian central, liderul conservator nuanteaza pozitia partidului sau privind sustinerea acestor initiative ale Aliantei.
Astfel, Voiculescu mentioneaza ca nu exista nici o problema in privinta schimbarii presedintilor consiliilor judetene. Nu acelasi lucru este insa valabil pentru revocarea lui Nastase si Vacaroiu din functii. In cazul presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Voiculescu a reiterat pozitia partidului sau potrivit careia trebuie stabilite criterii clare de demitere a lor, conditii care sa fie acceptabile din punct de vedere constitutional.