AmosNews. Punctul pe Y: Ponta si lectia tacerii (Autor : OCTAVIAN ANDRONIC)

Nu exista nici un dubiu ca escalada relatiei bilaterale Ponta-Antonescu a atins punctul sau maxim odata cu comentariile premierului pe tema schimbarii procurorului Papici. De fapt nu schimbare, ci incetarea mandatului (mandatelor) acestuia. Doar ca neglijenta Executivului - inclusiv a ministrului Justitiei - a facut ca anchetatorul Referendumului sa nu fi fost inlocuit la termen, cand i-a expirat mandatul. Ragazul care i-a fost lasat l-a facut sa creada ca este, in continuare, sef de sectie si ca unul ca el este, practic, de neinlocuit, mai ales cand ancheteaza un dosar atat de sensibil ca cel in care este implicat vicepremierul Dragnea.
Limbarita premierului i-a jucat, de data aceasta o festa. Exprimandu-si satisfactia fata de masura initiata de procurorul general, a comis un gest de amestec in treburile justitiei. Nimeni nu poate sa confirme sau sa infirme faptul ca schimbarea a fost solicitata de premier. Nici n-ar fi nevoie de asa ceva. Este la fel ca in cazul lui Basescu, despre care nici un procuror nu poate sa spuna ca a facut dosare adversarilor sai politici la cererea acestuia. Au procurorii un simt aparte, care le indruma actiunile in directia potrivita. Doar ca de data asta, relationarea cu Dragnea fiind prea evidenta, a dat apa la moara lui Basescu si basistilor sa acuze "intrarea cu bocancii" in justitie. Vezi bine, ei si ai lor intrasera doar cu tenisii lui madam Macovei, cand au schimbat nu doar garniturile de procurori din vremea lui Nastase, ci si legea data de acesta, prin care ministrul nu mai avea competente in numiri. Acelea au fost fapte bune, in timp ce cele de acum sunt de neacceptat!
Sincer sa fiu, nu prea inteleg de ce schimbarea asta este atat de catastrofala si de abuziva. Pe Papici nu-l da nimeni afara din procuratura, doar ca nu mai e sef. Poate sa-si faca in continuare meseria, dupa cum noii responsabili vor duce mai departe, spre instanta, ancheta Referendumului. Nu cred ca cineva se asteapta ca dosarul sa se incheie cu un NUP. Ar fi prea de tot. Asa incat Dragnea si compania sunt in continuare la mana magistratilor "verticali".
Revenind insa la premisa noastra: niciodata Antonescu nu si-a exprimat atat de categoric rezervele la adresa copresedintelui. Frustrarile sale, detonate de "pactul de coabitare" si alimentate de initiativele lui Ponta luate fara ca macar sa-si consulte partenerul au atins un apogeu. Dealtfel, Ponta se vede inconjurat de un veritabil cor de reprosuri venit din propria sa tabara, cel mai pertinent fiind chiar presedintele Iliescu, care i-a reprosat direct "carlanului" faptul ca a vorbit cand putea sa taca.
De altfel, lectia tacerii oportune este cea mai importanta dintre cele pe care Ponta mai trebuie sa le invete pana cand va putea deveni un lider cu adevarat responsabil. Cu atat mai mult cu cat fiecare imprudenta a sa este taxata spectaculos de un Basescu aflat in largul sau in aceasta batalie de gherila pentru care este mai bine dotat.