Comisiile parlamentare de specialitate au avizat favorabil cu 34 de voturi pentru si doua abtineri candidatura lui Adriean Videanu (PD), propus pentru functia de ministru de stat fara portofoliu, insarcinat cu coordonarea activitatilor economice. Potrivit lui Videanu, principalul pilon al programului de guvernare pe partea economica va fi incurajarea investitiilor, indeosebi a celor straine, si crearea unui mediu economic sanatos, cu efect asupra vietii oamenilor. Videanu a explicat parlamentarilor ca impozitul pe profit va fi redus de la 25% la 16%. El a precizat ca pragul propus de Executiv reprezinta de fapt nivelul de suportabilitate al mediului economic, in conditiile in care gradul de colectare este in prezent de 14,8%. Candidatul la functia de vicepremier s-a prezentat in fata examinatorilor foarte bine pregatit, fapt ce l-a determinat pe senatorul PRM Carol Dina sa precizeze ca, pentru o clipa, a crezut ca este din nou student. Adriean Videanu a mai precizat ca in perioada campaniei electorale Alianta D.A. a trimis FMI programul sau de guvernare pe care Fondul l-a acceptat cu constrangerea incadrarii intr-un deficit de 1,5%.

Pentru Markó Béla exista mai multe autonomii

Markó Béla, ministru de stat fara portofoliu insarcinat cu coordonarea activitatilor din domeniul culturii, invatamantului si integrarii europene, a fost validat cu 57 de voturi pentru, 15 impotriva si sase abtineri. Majoritatea intrebarilor au vizat problema autonomiei teritoriale. Markó Béla a tinut sa faca diferentiere intre autonomia pe criterii etnice, care “nu este de dorit“, si cea locala. Aceasta din urma reprezinta chiar una dintre politicile promovate prin programul de guvernare al Aliantei D.A. Ca atare, liderul UDMR a explicat avantajele descentralizarii si autonomiei administrative. El a apreciat ca fiind esential rolul prefectilor si prefecturilor in realizarea cu succes a unei autonomii administrative. In ceea ce priveste drepturile minoritatilor nationale, Markó a declarat ca situatia trebuie reglementata prin adoptarea unei legi a minoritatilor.

Copos, ajutat de “dusmanul“ Mitica Dragomir

Vicepremierul insarcinat cu coordonarea activitatilor mediului de afaceri si al intreprinderilor mici si mijlocii, George Copos, a obtinut 37 de voturi favorabile si 13 abtineri din partea membrilor comisiilor economice. Copos a declarat ca printre primele masuri pe care le va lua se numara relaxarea fiscalitatii, elaborarea unei legislatii clare si stabile, eliminarea monopolului de stat. In plus, el a precizat ca cel mai important principiu este toleranta zero fata de coruptie. Unii membri ai comisiilor parlamentare au incercat sa-l incurce pe Copos cu intrebari foarte tehnice. Dan Ioan Popescu (PSD) nu a reusit sa obtina un raspuns clar de la George Copos privitor la atributiile pe care le va avea ca ministru de stat.
In apararea fostului sponsor al Rapidului a sarit presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir (PRM), care a recunoscut ca este cel mai mare dusman al sau, dar a apreciat capacitatea acestuia de adaptare rapida la situatii noi. De altfel, el a fost printre cei care au votat pentru validarea lui Copos.