Informatii vehiculate de ceva vreme de-acum in presa constanteana, trecerile care numai spectaculoase nu mai pot fi numite ale unor primari PSD la PD, au fost in sfarsit confirmate ieri cu toata gura de cei in cauza - Zamfir Iorgus (edil Mangalia), Traian Cristea (Costinesti), Florin Mitroi (Valu lui Traian), Mugur Mitrana (23 Augsut) si... asa mai departe au spus miercuri "DA, am trecut la Partidul Democrat". Dupa ce a dat-o cotita cat de mult s-a putut, Zamfir Iorgus nu a mai putut ieri sa o "scalde" cu afirmatii de genul "nu pot nici confirma, nici infirma" - asa cum a facut-o prima data cand "Replica" "i-a ghicit" intentia de a deveni democrat. Ieri, probabil si pentru ca in urbea pe care o conduce se afla ministrul Administratiei si Internelor, democratul Vasile Blaga, Zamfir Iorgus a confirmat oficial faptul ca a spus "adio" PSD-ului, motivul fiind acela al atragerii fondurilor. Cu alte cuvinte, desi sunt unii si alti care se bat cu pumnul in piept ca se doreste doar binele cetateanului, tot pe criteriul politic se-nvart banii. "Da, este adevarat, am trecut in Partidul Democrat", a declarat pentru "Replica" primarul Mangaliei, Zamfir Iorgus. "Cei care realizeaza beneficiile acestei aderari la PD isi pot da lesne seama de motivele pe care le-am avut. In primul rand, primii care vor avea de castigat de pe urma renuntarii mele la PSD si trecerea la PD vor fi locuitorii Mangaliei si orasul in sine. Vom reusi astfel sa atragem mult mai multe proiecte pentru dezvoltarea economica a orasului, dar si fondurile necesare indeplinirii acestora. In noua formula, consider eu, voi reusi sa fac mult mai multe lucruri bune pentru cei care m-au votat, locuitori Mangaliei", sustine Iorgus. Edilul intra astfel in randurile uneia dintre cele mai "agitate" formatiuni politice din judet - filiala Mangalia a Partidului Democrat, care a fost tulburata, cel putin in ultimul an, de numeroase dispute pentru putere, inflamate de doua grupari distincte - cea a presedintelui reales, Ioan Negrea, fost consilier local si cea a celor doi consilieri locali, care zilele acestea au si renuntat la calitatea de membrii PD, Constantin Filimon (fost candidat la primaria Mangalia din partea PD, la ultimele alegeri locale) si Florin Maftei. Cei doi au preferat ca, prin intrarea in vigoare a Legii alesilor locali, sa renunte la partidul care i-a propulsat pe scena politica si sa ramana, cel putin temporar, independenti.

PD Mangalia este bucuros de adeziune, PNL-ul ramane mult mai rezervat

Liderul PD-istilor mangalioti, Ioan Negrea, este multumit de aderarea lui Iorgus la formatiunea pe care o conduce: "Primarul Mangaliei reprezinta o intreaga comunitate, iar faptul ca a fost reales de trei ori nu poate decat sa sustina parerea foarte buna pe care o au locuitorii orasului fata de domnia sa. Zamfir Iorgus a venit singur la PD, nu "insotit" de alti membrii PSD cum s-a intamplat la alte filiale. Cred ca orice formatiune politica ar fi fost mai mult decat bucuroasa de aceasta adeziune a celui mai popular om din Mangalia", a declarat pentru "Replica" Ioan Negrea. Mult mai prudent in a-si arata aprobarea sau dezaprobarea, a fost liderul PNL Mangalia, dr. Viorel Oleniuc: "Zamfir Iorgus are o valoare incontestabila, pentru orice partid. Este la fel de performant fie ca este in PSD, fie ca este independent, fie ca a aderat la PD. Parerea mea este ca, totusi, cel putin pentru o perioada, ar fi trebuit sa ramana independent, intrucat, dupa cum am mai spus, el este o valoare chiar si de unul singur, chiar si atunci cand nu apartine unei formatiuni politice", afirma dr. Viorel Oleniuc.

Cristea, in PD din luna iunie, Mitroi cu... recunostinta in suflet

Cu toata dezaprobarea liberalilor, tot ieri si primarul Costinestiului, Traian Cristea, a confirmat oficial trecerea sa de la PSD la PD. Mai mult, Cristea a justificat si gestul: "Sunt inscris in PD inca din luna iunie pentru ca nici Geoana, nici Diaconescu si nici Mitrea nu au venit sa vada ce s-a intamplat in localitatea pe care o conduc dupa inundatii. In plus, ma intorc de unde am plecat - Partidul Democrat, unde am fost membru din 1991". "In afara de Petre Stanca si Nicusor Constantinescu, nimeni de la PSD nu s-a mai interesat de soarta Costinestiului dupa inundatii, dar nici ei nu au facut-o din punct de vedere material", a mai spus Traian Cristea. In ceea ce-l priveste pe primarul de la 23 August, Mugur Mitrana, de mentionat ca si acesta, ca si edilul Traian Cristea, a revenit la Partidul Democrat, dupa escala pesedista a ultimilor ani. Mai departe, cel mai simpatic si totodata haios in a prezenta pasul facut, primarul din Valu lui Traian, Florin Mitroi, a declarat, ca urmare a deschiderii urnei in care cica au votat "democratic" alaturi de consilierii sai (de la PSD), ca: "De azi (n.r. 9 august a.c.) am in suflet doar un trandafir, nu trei. La fel si viceprimarul din Valu si 8 din cei 9 consilieri PSD, plus un consilier independent, au trecut la PD". Florin Mitroi a tinut sa adauge ca nu poate sa nu recunoasca meritul fostilor colegi din PSD. "Recunosc tot ce am facut impreuna cu ei si am sa ii invit pe ei la inaugurarea obiectivelor realizate cu sprijinul lor", a precizat Mitroi.