Presedintele il acuza pe liderul PSD, Mircea Geoana, ca s-a dus la Moscova in luna aprilie, intr-o vizita secreta, in mod ilegal si fara sa-l informeze, desi avand in vedere prezenta acestuia in CSAT, ar fi trebuit sa o faca.
Traian Basescu face acuzatii incendiare la adresa contracandidatului sau in cursa pentru Cotroceni, liderul PSD Mircea Geoana. Nu la televizor, nu intr-un miting, ci intr-un interviu acordat unui blogger, bleen.ro, la sediul de campanie.
"Cum pleci sa imbunatatesti relatiile cu Rusia, fara sa ii spui presedintelui Romaniei. Absolut neconvingator, absolut ilegal. Ca sef de stat, trebuie sa am in vedere targul pe care Mircea Geoana l-a facut la Moscova pentru ca el sa-si obtina mandatul de presedinte", care a caracterizat situatia drept una "absolut anormala". "Targul a fost ‘te sustinem, dar conditiile sunt urmatoarele‘. Rusia nu face cadouri, totul costa. Costurile ni le va spune candva domnul Geoana", a declarat Basescu.
Seful statului a adaugat ca "Rusia, slava domnului, are destui agenti de influenta in Romania, oameni din mass-media, din zona de afaceri...".
Basescu a subliniat ca, in sistem institutional, vizita presedintelui Senatului, care era atunci si vicepresedinte al CSAT, este "absolut inacceptabila".
"Din punct de vedere al unui membru CSAT care se duce in vizite private sa discute relatia romano-rusa inseamna o suspiciune uriaas si daca va aduceti aminte, imediat dupa ce dansul a facut vizita eu am facut o declaratie aparent in alt context in care spuneam ca este bine ca domnul Mircea Geoana sa nu mai fie in CSAT. Un astfel de comportament pentru un membru CSAT este inacceptabil. Cand presedintele Romaniei este principalul decident in politica externa, cum pleci sa imbunatatesti relatiile cu Rusia fara sa-l informezi pe presedintele Romaniei, care este si presedinte CSAT?", a zis seful statului.