Presedintele Traian Basescu vrea sa reinnoade “firul rosu“ cu Kremlinul, intr-o varianta actualizata. El a cazut de acord cu omologul sau rus, Vladimir Putin, ca intre ei sa se stabileasca “un mod de comunicare“ direct.
Discutiile de la Moscova dintre presedintele Romaniei, Traian Basescu, si presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, s-au incheiat cu o concluzie, care n-ar insemna altceva decat reactivarea “firului rosu“ dintre Cotroceni si Kremlin.
“In finalul discutiilor, presedintele Traian Basescu si omologul sau Vladimir Putin au pledat pentru stabilirea unui mod de comunicare intre cei doi sefi de stat“, se spune in comunicatul oficial de la Cotroceni. Basescu i-a spus lui Putin ca vrea sa fie “unul dintre prietenii europeni ai Federatiei Ruse, un presedinte care sa poata fi sunat si care sa sune oricand“.
“Firul rosu“ de la Cotroceni a fost subiect de scandal in 2000, cand Ion Iliescu a fost acuzat ca a mentinut, in perioada 1990-1996, linia telefonica directa intre Cotroceni si Kremlin, mostenita din perioada comunismului.
El a fost desfiintat de Emil Constantinescu in 2000, abia la sfarsit de mandat. Acum, noul locatar de la Cotroceni simte nevoia sa restabileasca legatura speciala, directa si criptata, cu Moscova, chiar si prin intermediul telefoniei mobile, daca tehnic va fi posibil.

Tezaurul ramane o problema pentru istorici

In timpul mandatului lui Ion Iliescu a fost lansata formula ca problema tezaurului Romaniei, aflat la Moscova, trebuie s-o descalceasca istoricii. Basescu, in convorbirile cu Putin, n-a depasit nici el acest stadiu. Tema a lipsit cu desavarsire din discutii. Basescu a invocat faptul ca sunt subiecte mult mai fiebinti privind relatiile romano-ruse ca sa se piarda vremea cu problema tezaurului. El a amintit, intr-o declaratie de presa, ca a fost infiintata o comisie mixta care analizeaza toate detaliile. “Am convenit ca, in momentul in care comisia romano-rusa va avea rezultate concrete, la nivel politic nu va fi nici o problema din punctul de vedere al Tezaurului“, a spus Basescu. El a precizat ca trebuie “sa lasam“ ca anexele Tratatului de baza romano-rus sa-si produca rezultatele cu viteza in care lucreaza oamenii de stiinta, “care nu sunt soldati“.