Reforma in educatie trebuie facuta in tot sistemul de educatie si nu, puctual, la o universitate. Aceasta este pozitia presedintelui cu privire la problemele din sistemul de educatie.
In opinia acestuia sindicatele, dar si ministerul nu doresc reforma sistemului, in cadrul caruia sunt create catedre "pentru clientela si dascali nepregatiti".
"Stiu si ura cu care se vorbea de invatamantul privat chiar din discutiile mele cu sindicatele. As vrea sa fie foarte clar ca, atunci cand am spus nu Spiru este problema, ci reforma nu am aparat Spiru Haret. La universitatea de stat din Oradea a fost puternic mediatizata fraudarea acordarii de diplome. Afirmatia mea a fost ca reforma trebuie facuta in tot sistemul de educatie si nu, puctual, la o universitate. Cat timp sistemul ramane nereformat, nu vom rezolva problema calitatii educatiei. Rezolvarile punctulale nu duc la cresterea calitatii educatiei", a declarat presedintele cu privire la reforma din sistemul de educatie.
Legat de Universitatea Spiru Haret, presedintele a spus ca are propriile aprecieri care sa certifice nivelul de legalitate sau ilegalitate de la aceasta universitate pe care nu vrea sa le faca publice pentru a nu influenta ancheta.
Presedintele a spus ca a avut mai multe discutii pe tema Spiru Haret cu ministrul Ecaterina Andronescu care i-a semnalat problematica cu privire la functionarea USH. Traian Basescu a spus ca a mers la sedinta Guvernului constatand ca se amana aplicarea solutiilor de reformare a sistemului de educatie.
Seful statului a afirmat ca "si in invatamantul privat ca si in cel de stat gasim judecatori, salariati ai Curtii de Conturi, prefecti, oameni politici, care o fac pe dascalii pentru a se crea un paienjenis de sustinere a opiuntilor al celor care nu vor reformarea sistemului de educatie", ceea ce explica de ce "orice actiune in instanta a universitatilor este castigata de universitati".
Traian Basescu a vorbit si despre reforma curiculara.
"As vrea sa precizezez ca dincolo de procesele de evaluare, marea problema este reforma curiculara. Am convingerea ca si aici actualul ministru, alaturi de sindicate, vor face sa esueze anagajamentul luat in fata mea de reformare a curiculei pentru anul 2009-2010 si ca nu vor mai invata copii 12 - 13 materii. Ceea ce este un abuz inimaginabil pentru a crea catedre pentru clientela si pentru dascali nepregatiti".
"Cei care blocheaza reforma in educatie se feresc de programele de evaluare care trebuie puse in aplicare, imediat ce legea ar fi aprobata in spiritul comisiei Miclea, se feresc de registrul matricol pentru studenti care ar face imposibila eliberarea de diplome false si de responsabilitatea publica a universitatilor in conditiile in care autonomia unversitara creste fata de nivelul din acest moment. Ministerul si sindicatele nu vor reforma sistemului de educatie, pentru ca il vad ca pe un sistem producator de bani pentru ei si nu ca pe un sistem in mijlocul caruia se afla elevul si studentul", a adaugat presedintele.