Presedintele Traian Basescu a semnat decretul privind retragerea Ordinului National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler liderului PRM, senatorul Corneliu Vadim Tudor, a anuntat ieri Presedintia.
C.V. Tudor primise acest ordin printr-un decret emis la 10 decembrie 2004. La inceputul lui februarie, Mircea Dinescu, Radu Filipescu, Gabriel Liiceanu, Andrei Oisteanu si Stelian Tanase - primul Comandor, ultimul Ofiter, iar ceilalti trei Cavaleri ai Ordinului National "Steaua Romaniei" au cerut Consiliului sa analizeze propunerea de a-i retrage aceasta decoratie lui Corneliu Vadim Tudor.
"In urma deliberarilor, Consiliul de Onoare al Ordinului National 'Steaua Romaniei', in prezenta majoritatii membrilor sai, a adoptat cu votul majoritatii membrilor care il compun hotararea de a se solicita domnului Corneliu Vadim Tudor ca, in calitatea sa de Cavaler al Ordinului National 'Steaua Romaniei', sa ceara scuze, in mod public, in termen de 15 zile de la data adoptarii hotararii, celorlalti Cavaleri ai Ordinului National 'Steaua Romaniei', pentru comportamentul nedemn de un purtator al decoratiei Ordinului National 'Steaua Romaniei', culminand cu cel din sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului din 18.12.2006, ceea ce a afectat profund prestigiul Ordinului National 'Steaua Romaniei', se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
De asemenea, Consiliul avertiza ca, in cazul in care Vadim Tudor nu va da curs acestei solicitari, hotararea Consiliului de Onoare este aceea de a se retrage decoratia care i-a fost acordata prin Decretul nr. 1109/10.12.2004". In cererea lor, Mircea Dinescu, Radu Filipescu, Gabriel Liiceanu, Andrei Oisteanu si Stelian Tanase invocau regulamentul pentru organizarea si functionarea consiliilor de onoare ale ordinelor nationale Steaua Romaniei, Serviciul Credincios si Pentru Merit. "Avem rugamintea ca, in calitatea dumneavoastra de presedinte al Consiliului de Onoare al Ordinului National "Steaua Romaniei", sa supuneti analizei acestui Consiliu propunerea retragerii Ordinului National 'Steaua Romaniei' cetateanului Corneliu Vadim Tudor", se preciza in documentul semnat de cei cinci.
"N-au decat sa mi-o retraga! Daca acesti cinci nenorociti au trecere in fata lui Traian Basescu sa-i impuna sa-mi retraga o decoratie pe care mi-a acor-dat-o un alt presedinte, Ion Iliescu, pen-tru contributia mea ca sef de partid la eleborarea tuturor documentelor necesare Romaniei la aderarea la UE, atunci Palatul Cotroceni a ajuns o lada de gunoi!", a spus atunci C.V. Tudor.