Presedintele Traian Basescu a declarat astazi, la Craiova, ca echipa propusa de Lucian Croitoru este o varianta care si-a maximizat sansele de a trece de Parlament, continand tehnocrati, dar si oameni politici PD-L, fiind nevoie de sustinerea "celui mai mare partid" din Legislativ.
"Sunt si cativa tehnicieni, dar este evident ca Guvernul avea nevoie de sustinerea politica a celui mai mare partid parlamentar, PDL, pentru a avea o sansa sa treaca. Cred ca asta a fost formula pe care premierul Croitoru si premierul Emil Boc au gasit-o in a prezenta o formula guvernamentala maxim acceptabila", a spus presedintele, la Craiova.
"Este o componenta in care cred eu sunt oameni valorosi, problema este sa mai primeasca si votul de la Parlament", s-a referit Basescu la echipa lui Lucrian Croitoru. "Sper ca va trece Guvernul, pentru ca Romania are nevoie de Guvern. Daca nu, o alta propunere", a adaugat presedintele. Intrebat despre varianta avansata ironic vineri, anume Mircea Geoana, Traian Basescu a replicat: "I-am dat aceasta sansa, a fost valabila pana azi-noapte la 24. Daca n-a luat-o, n-o sa aiba decat insatisfactia unei batai...".
Presedintele a comentat ipoteza in care echipa Croitoru nu va trece de Parlament. "Cred ca va fi poza iresponsabilitatiii dusa pana la limite maxime, iresponsabilitatea unei majoritati parlamentare. N-am inteles niciodata dce ce a trebuit sa se produca retragerea a opt ministri din Guvern, in conditiile in care primul-ministru are dreptul sa ceara remanierea oricaruia dintre ministri si, mai ales, n-am inteles de ce a trebuit sa cada Guvernul cu cateva zile inainte de inceperea campaniei electorale si de evaluarea FMI", a adaugat el.
Confruntat cu argumentele opozitiei, ca el insusi ar fi cauza acestei crize politice, Traian Basescu a facut unele precizari. "M-ati vazut pe mine votand in Parlament sau ati constatat ca am invitat vreun ministru sa plece din Guvern? N-am facut o astfel de invitatie, am raspuns doar unei solicitari constitutionale a primului-ministru legata de un singur ministru pentru care existau foarte multe motive sa fie remaniat", a comentat el.
"Evolutiile politice arata iresponsabilitate fata de tara a celor care, pe de o parte, au iesit in bloc - opt ministri sa demisioneze intr-o zi pentru un ministru in institutia caruia se incalca legea, care anticipa fraudarea alegerilor, cand el avea responsabilitatea sa previna fraudarea", a continuat seful statului.
"Motiunea de cenzura cu caderea Guvernului este absolut inexplicabila nici macar prin logica politica, doar daca functioneaza o logica a intereselor. Putem constata interesele pe care le aveau in mod major PSD, PNL si UDMR pentru neintroducerea unui sistem in care sa dispara agentiile, a unui sistem de salarizare prin care sa dispara cei cu salarii exagerate sau a unui sistem de pensii echitabil. Cred ca dorinta PSD, PNL si UDMR de a darama Guvernul venea si din faptul ca mizau pe schimbarea Guvernului in asa fel incat sa nu se mai poata organiza referendumul care vizeaza reducerea la o camera si a numarului de parlamentari", a explicat Basescu care ar fi, in opinia sa, motivele demiterii Guvernului Boc. Sedinta reunita de plen a Parlamentului pentru investirea Guvernului propus de Lucian Croitoru trebuie sa aiba loc, potrivit Regulamentului sedintelor comune, in cel mult 15 zile de la primirea programului si listei Guvernului, adica pana pe 7 noiembrie.