Octavian Stireanu publica pe Amos News articolul "Convocare la o umilinta in plus", pe care il puteti citi in continuare.
Ipocrizia consultarilor dintre presedinte si partide s-ar putea spune ca este de-a dreptul ridicola, daca n-ar fi chiar periculoasa pentru democratie. Zeflemeaua in care presedintele actual al tarii intelege institutia consultarilor politice si dispretul cu care trateaza relatiile cu partidele a ajuns la un nou apogeu, odata cu afirmatia ca domnia sa va substitui opozitia.
La suprafata, s-ar putea spune ca e vorba de o hahaiala in plus si basta. Pe fond, insa, prin asemenea comportamente, eroziunea regulilor democratice devine tot mai adanca. Intr-o societate cu vocatie democratica, n-ar trebui nici in gluma evocata posibilitatea ca un singur om sa intruchipeze si puterea, si opozitia, la un loc. Asemenea replici sunt de neimaginat la liderii responsabili din tarile democratice.
Presedintele continua sa legitimeze una dintre cele mai grave derapaje de la esenta legitimitatii democratice. La ordinul lui Basescu, gruparea numita UNPR a primit galoane de partid parlamentar fara sa fi intrat in Parlament! Acesta este rezumatul intregii situatii. Desi nu are corespondent in votul exprimat de cetateni si nu s-a supus niciunui examen electoral, UNPR a primit recunoastere politica si parlamentara prin mecanismul fortei si al tacticii pumnului in gura care caracterizeaza actualul regim politic.
Multiplele falii provocate in societatea romaneasca si dihonia pe care acest om a reusit s-o bage intre oameni se escaladeaza cu fiecare iesire la rampa a actualului presedinte. Ieri i s-a cerut politicos sa nu mai continue legitimarea politica a unui partid care n-a fost votat de nimeni, niciodata, si sa organizeze intalnirea cu opozitia intr-o alta zi. Cu un dispret suveran, presedintele actual a aruncat la cos respectiva scrisoare, anuntand ca se va substitui el opozitiei.
Modelul de comportament de la Cotroceni avea sa fie clonat, tot in dupa-amiaza zilei de ieri si in aceeasi hahaiala sinistra, in Parlament, acolo unde deputatii tupeisti si vocali crescuti sub pulpana lui Basescu si-au permis sa strige la opozitie sa plece acasa, intrucat ei au majoritatea si vor legifera de unii singuri!...
Asa zisele consultari cu partidele aveau ca pretext niste teme care tineau de Parlament, nu de presedinte. Cand a fost vorba de fraudarea voturilor la Legea pensiilor, cerandu-i-se sa se delimiteze de favorita sa Roberta Anastase, actualul presedinte n-a avut nicio reactie, motivand ca nu vrea sa se amestece in treburile Parlamentului, pentru ca ar fi suspectat de "dictatura"... Dar acum, cand dl Basescu face chiar agenda propriu-zisa a Parlamentului, dictand subordonatilor sai politici ce si cum sa se voteze, nu mai e vorba de o incalcare a separatiei puterilor in stat?
Partidele au fost convocate - nu invitate - la consultari parca anume spre a fi umilite si mai mult, dupa precedenta iesire publica, din urma cu numai patru zile, a actualului presedinte.
In acea zi de joi, Traian Basescu a proferat tot felul de jigniri la adresa personala a liderilor celor doua partide de opozitie, pentru ca a doua zi, vineri, sa-i "convoace" la consultarile de luni. Cum isi putea imagina actualul presedinte ca acei doi oameni ii vor mai trece pragul, dupa ce au fost balacariti in fel si chip?
In aceeasi zi de joi, a anuntat ca varsta pensionarii femeilor trebuie sa coboare cu doi ani, punandu-i intr-o situatie penibila pe absolut toti parlamentarii puterii care votasera exact pe dos, cu numai catava vreme in urma. Iar acestia votasera pentru varste egale de pensionare nu dupa propria optiune, ci pentru ca insusi Basescu le daduse acest ordin, in cadrul mesajului din 21 septembrie.
Umilinta acestor parlamentari ai puterii, care acum trebuie sa voteze, tot la ordin, exact invers decat cu doua saptamani in urma, este exemplul cel mai sugestiv al degradarii pe care au suferit-o nu numai conditia umana ori prestigiul public al celor in cauza (incapabili sa spuna acum ca-si vor mentine votul), ci si relatiile institutionale din cadrul unui regim politic denaturat si toxic pentru nevoia de democratie a acestui popor.
Culmea tupeului politic manifestat de presedinte cu prilejul acestor consultari a fost marturisirea "obiectivului" sau de a incerca "o armonizare a punctelor de vedere ale partidelor de opozitie cu arcul guvernamental". Emotionant! Intentie laudabila, dar, din pacate, venita cu mare intarziere, cu peste cinci ani intarziere... Asemenea obiectiv ar fi trebuit sa aiba presedintele de tara de indata ce a obtinut primul mandat, prin decembrie 2004. Acum e prea tarziu sa-si mai recapete, prin asemenea fraze ieftine, o credibilitate definitiv pierduta.