Octavian STIREANU publica pe Amos News articolul "Boala puterii, teza 12", pe care il puteti citi in continuare.
S-a produs o aglomeratie mare pe tema reglementarii pensiilor. In timp ce Traian Basescu retrimitea la Parlament viitoarea lege de baza in domeniul pensionarii, o instanta din Capitala a decis sa suspende hotararea de guvern prin care se aplica legea de taiere a pensiilor ocupationale, de care beneficiau militarii, aviatorii, personalul auxiliar din instante s.a.
Confuzia care se instaleaza in mintea varstnicilor despre modul in care si cu ce sume vor fi platiti dureaza numai pana in ziua in care le vine fluturasul... Atunci totul le devine clar!
Retrimiterea legii pensiilor la Parlament de catre Traian Basescu este o noua pagina de pomina din suita gesturilor batjocoritoare ale actualului presedinte. Cu numai doua saptamani inainte, declara oficial, in fata natiunii, ca pensionarea barbatilor si femeilor la aceeasi varsta este necesara. Pentru ca, joia trecuta, sa se razgandeasca si sa ceara modificarea legii exact in privinta varstei de pensionare a femeilor, carora le da de la el o dispensa de... doi ani! O, pasa, cat de darnic esti!
Prin acest tertip al retrimiterii legii, Traian Basescu incearca sa dea o dubla lovitura: amana pentru alta ocazie spectrul suspendarii sale din functie si incearca sa "spele" frauda comisa de Roberta Anastase la numararea voturilor.
Dar aceasta glisare de atitudine, de la o afirmatie la exact opusul ei, dupa numai doua saptamani, este mai degraba un semn de boala decat o trasatura de caracter. Minciunile despre situatia tarii, aruncate in public cu usurinta unui scamator de circ, fac parte din simptomele celor bolnavi de ceea ce se cherama sindromul de vanitate. Lordul David Owen, de profesie medic, fost ministru al Sanatatii, fost ministru de Externe in guvernul laburist al lui James Callaghan, a publicat in 2008 o carte despre acest sindrom, tradusa si in tara noastra, anul trecut, sub titlul "Bolnavi la putere".
Sindromul de vanitate este o tulburare de personalitate, care se manifesta la acei lideri care "vorbesc in numele natiunii, au o imensa incredere in sine, dar sunt depasiti de realitate". Intr-un alt loc, politicianul si medicul lord Owen, ca si cum ar fi trait oarece vreme in Romania timpurilor noastre, sintetizeaza niste realitati ce ne sunt foarte apropiate: "Cei responsabili de aceasta criza economica sunt bolnavi de vanitate, intoxicati de putere, pentru faptul ca in mainile lor se aduna prea multe parghii, prea multe mijloace prin care pot influenta societatea".
Specialistii sustin ca aceasta boala este cunoscuta din antichitate, sub numele de sindromul hybris, iar comportamentul de acest tip era considerat daunator societatii si pedepsit ca atare. Se trata prin taierea capului.
Citand studiile pe care un reputat medic iesean, prof.dr. Carol Stanciu, le-a intreprins asupra acestei boli, un jurnalist nota intr-un articol al sau ca, printre manifestarile celor bolnavi de sindromul hybris - caruia i se mai spune si boala puterii - se afla si aceea ca "minte de stinge cu surasul pe buze, convins ca are si acest drept, de a-si bate joc de toata lumea, convins ca nu are nimeni ce sa-i faca".
Consultarile de astazi, de la Palatul Cotroceni, sunt convocate de Traian Basescu pe tema unor chestiuni care privesc exclusiv activitatea Parlamentului. Cu numai patru zile in urma, acelasi Traian Basescu anunta senin, de la tribuna institutiei sale, ca nu se amesteca in treburile Parlamentului, pentru ca, vezi Doamne, asta ar insemna... dictatura. Ca si cum simpla dezavuare publica a modului in care s-a votat ar fi fost vreo dictatura!
Atunci, insa, a vrut sa arunce o perdea de fum care sa-i acopere complicitatea in fata fraudei comise de favorita sa Roberta Anastase.
Acum, cheama partidele sa discute despre subiecte strict legislative, ce nu intra in competenta sa. Asta nu se mai cheama "amestec in treburile Parlamentului"? Ca sa nu mai spun ca-i cheama la Cotroceni inclusiv pe cei pe care, nu mai departe decat joia trecuta, ii facea ca pe-o albie de porci.
Teza 12 a sindromului hybrismanului suna astfel: "Refuza orice corectie la viziunile si delirurile sale politice. Democratia e mijlocul prin care el ajunge la putere si atat".