DeCeNews: Mesajul secret transmis de Băsescu in Parlament (Autor: Val Valcu)

Traian Basescu a dat startul campaniei electorale, prin discursul sau din Parlament, sustin analistii politici. Practic, el ar fi optat pentru varianta Ungureanu, adica pentru cresterea salariilor bugetarilor si/sau o relaxare fiscala, dupa disputele dintre premier si liderii PDL pe aceasta tema. Anuntul privind cresterea salariilor pana la 1 iunie ar fi fost o capcana intinsa Opozitiei, cred altii, mergand pe ideea ca USL va remarca ilegalitatea oferirii de cadouri in pragul alegerilor. Deci se va opune, ceea ce ii va afecta imaginea etc.
Uite ca USL nu s-a opus, Ponta declarand deja ca ar fi bine sa creasca salariile cat de repede. Nici mare relaxare nu cred ca se va face, odata ce Basescu a recunoscut, in acelasi discurs, ca au scazut dramatic incasarile bugetare, iar recesiunea bate, boc, boc, la usa.
De fapt, miscarea ar putea avea cateva efecte perverse:
taie sursele de finantare ale Operatiunii Asfaltul, prin care PDL si UNPR incercau sa castige electoratul rural, in perspectiva comasarii, e drept. Astfel, filialele raman fara argumente in disputa pentru primarii.
reduce sprijinul clientelei fata de Putere si taie elanul primarilor "tradatori".
nu inseamna mare lucru pentru electorat. Doar o mica parte va fi multumita, dar acest cadou nu se transforma automat in voturi. Nici partidele care stateau bine in sondaje n-au reusit, in 2000, 2004 si 2008 sa capitalizeze pomenile electorale.
daca a fost posibila, in 2012, taierea cheltuielilor si cresterea salariilor, de ce s-au mai taiat acestea in 2010? Nu se puteau reduce beneficiile clientelei, din prima? Miscarea abia ca aduce aminte oamenilor ca au suferit doi ani, degeaba!
Cert este ca Traian Basescu nu a facut campanie partidelor din arcul Puterii sau parlamentarilor, asa cum s-a spus. El si-a continuat campania de recastigare a simpatiei publicului. De ce ar avea nevoie de simpatie? Nici macar prea multa! Pentru ca nu poate exclude o noua suspendare. Ca urmare, mesajul cheie a fost "parlamentarii au decis taierea salariilor". De fapt, laudand parlamentarii pentru ca au avut curaj sa decida taierea salariilor si cresterea TVA, Basescu si-a dres propria imagine. I-a promovat, infundandu-i, si s-a "scos" prin distantare de propria hotarare din 20 mai 2010. A diluat raspunderea la nivelul a 250 de oameni, iar daca va fi cazul va adauga inca unul, care nu e parlamentar, respectiv pe Emil Boc.
O sa tina? Nu va grabiti sa spuneti ca n-are sanse. Matematica referendumului nu lucreaza cu unanimitati, ci cu jumatate plus unu participare la vot.