Parlamentul European este institutia comunitara care reprezinta cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, in numele a 492 de milioane de cetateni. Cu sediile la Bruxelles si Strasbourg, in Parlamentul European sunt prezenti 785 de deputati alesi pe o perioada de cinci ani de catre alegatorii din fiecare stat. Romania are 35 de deputati, dintre care doi sunt din Galati - Constantin Dumitriu, care face parte din Comisia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si din Grupul Partidului Popular European si al Democratilor Europeni, si Adriana Ticau, afiliata Grupului Socialist din Parlamentul European.

Presedintele Parlamentului si functiile sale

Presedintele este ales pentru o perioada de doi ani si jumatate, adica jumatate din legislatura parlamentara. Mandatul acestuia poate fi reinnoit. Acesta reprezinta Parlamentul in relatiile externe si cu celelalte institutii comunitare. Asistat de 14 vicepresedinti, presedintele coordoneaza toate lucrarile Parlamentului si ale organelor sale constitutive (Biroul si Conferinta presedintilor), precum si dezbaterile din sedintele plenare.

In fiecare an organizeaza douasprezece perioade de sesiune la Strasbourg si alte sase perioade de sesiune suplimentare la Bruxelles. Totodata acesta se asigura de respectarea Regulamentului de procedura al Parlamentului si garanteaza, prin arbitrajul sau, buna desfasurare a tuturor activitatilor acestei institutii si ale organelor sale constitutive.

Tot presedintele reprezinta Parlamentul in afacerile juridice si in toate relatiile externe. Acesta se pronunta cu privire la toate problemele internationale majore si face recomandari menite sa consolideze Uniunea Europeana. In deschiderea fiecarei reuniuni a Consiliului European, presedintele Parlamentului prezinta punctul de vedere si preocuparile acestei institutii referitoare la subiecte specifice si la punctele inscrise pe ordinea de zi.

In urma adoptarii de catre Parlament a bugetului Uniunii Europene in a doua lectura, presedintele il semneaza, acesta devenind astfel operational. Presedintele PE semneaza, alaturi de Presedintele Consiliului, toate actele legislative adoptate prin procedura de codecizie.

Deputatii

Parlamentul European este alcatuit din 785 de deputati alesi in cele 27 de state membre ale Uniunii Europene extinse. Din 1979 deputatii sunt alesi prin vot universal direct pentru o perioada de cinci ani. Fiecare stat membru hotaraste cu privire la modul de desfasurare a alegerilor, aplicand, insa, aceleasi reguli democratice: dreptul de vot la 18 ani, egalitatea intre sexe si votul secret.

Alegerile europene respecta deja o serie de reguli comune: votul universal direct, reprezentarea proportionala si un mandat de cinci ani care se poate reinnoi. Ca regula generala, locurile in Parlament sunt distribuite in mod proportional cu populatia fiecarui stat membru. Fiecare stat membru dispune de un numar fix de locuri, maximum 99 si minimum 5.

Paritatea barbati-femei: reprezentarea femeilor in Parlamentul European este in continua crestere. In prezent aproximativ o treime dintre deputati o reprezinta femeile. Deputatii isi impart timpul de lucru intre Bruxelles, Strasbourg si circumscriptiile lor electorale. La Bruxelles participa la reuniunile comisiilor parlamentare si ale grupurilor politice, precum si la perioadele de sesiune suplimentare. La Strasbourg, participa la douasprezece perioade de sesiune.

In paralel cu aceste activitati, deputatii trebuie sa aloce timp si circumscriptiilor lor electorale. Deputatii in Parlamentul European nu se grupeaza in functie de nationalitate, ci in functie de afinitatile lor politice. Acestia isi exercita mandatul in mod independent. Deputatii in Parlamentul European, ale caror atributii sunt din ce in ce mai importante, influenteaza toate domeniile vietii cotidiene a cetatenilor Uniunii: mediul, protectia consumatorilor, transporturile, precum si educatia, cultura, sanatatea etc.

Deputatii in Parlamentul European primesc in prezent acelasi salariu ca si deputatii din tara in care au fost alesi. Cu toate acestea, in septembrie 2005 a fost adoptat un statut al deputatilor in Parlamentul European care va elimina diferentele salariale si va asigura o mai mare transparenta a remunerarii deputatilor. Acest statut va intra in vigoare la inceputul legislaturii in 2009.

Grupurile politice

In prezent exista 7 grupuri politice in cadrul Parlamentului European. Fiecare grup politic isi asigura organizarea interna prin desemnarea unui presedinte (sau a doi presedinti, in cazul anumitor grupuri), a unui birou si a unui secretariat. Distributia locurilor deputatilor in hemiciclu se face in functie de apartenenta politica, de la stanga la dreapta, cu acordul presedintilor de grup.

Numarul minim de deputati necesar pentru a constitui un grup politic este de 20. Cel putin o cincime dintre statele membre trebuie sa fie reprezentate in cadrul grupului. Un deputat poate apartine unui singur grup politic. Unii deputati nu fac parte din niciun grup politic, ei fiind, in acest caz, deputati neafiliati.

Inaintea fiecarui vot din cadrul sedintelor plenare, grupurile politice examineaza rapoartele elaborate de comisiile parlamentare si depun amendamente. Grupul politic adopta o pozitie in urma consultarilor din cadrul sau. Niciunui membru nu i se poate impune o anumita varianta de vot.

Comisiile parlamentare

In vederea pregatirii sedintelor plenare ale Parlamentului, deputatii se constituie in comisii permanente specializate pe anumite domenii. Exista 20 de comisii parlamentare. O comisie este alcatuita din 28 pana la 86 de deputati si are un presedinte, un birou si un secretariat. Componenta politica a comisiilor o reflecta pe cea a sedintei plenare.

Comisiile parlamentare se reunesc o data sau de doua ori pe luna la Bruxelles. Dezbaterile acestora sunt publice. In cadrul comisiilor parlamentare deputatii elaboreaza, modifica si adopta propuneri legislative si rapoarte din proprie initiativa. Deputatii examineaza propunerile Comisiei si ale Consiliului si, daca este cazul, intocmesc rapoarte care sunt prezentate in cadrul sedintelor plenare.

Parlamentul poate constitui subcomisii si comisii temporare pentru gestionarea unor probleme specifice, precum si comisii de ancheta in cadrul competentelor sale de control. Presedintii de comisie coordoneaza lucrarile acestora in cadrul Conferintei presedintilor de comisie.