Octavian Stireanu a scris un comentariu, sub titlul "Primii 5 ani au trecut!", pe care il puteti citi in continuare.
'Muntele de gandire democratica a d-lui Traian Basescu s-a facut ca se screme pentru a stoarce un soricel de prim-ministru: eternul si fascinantul Emil Boc!
Aceasta desemnare spulbera orice iluzie - la cei care or fi avut asa ceva - in legatura cu speranta ca, in al doilea mandat, presedintele Basescu va avea un cu totul alt comportament decat in precedentul. Cele cateva aluzii timide, pe care domnia sa le-a rostit in zilele din urma, cu privire la eventualitatea unei asemenea schimbari , la ideea de solidaritate si reconciliere, la hotararea de a fi "presedinte al tuturor romanilor" etc s-au dovedit o abureala penibila si un exemplu de demagogie ridicola.
Cu mult cinism, Traian Basescu a tot repetat, in timpul consultarilor cu partidele, ca domnia sa nu mai are ambitii ori mize politice si ca, din acest punct de vedere, s-ar afla, citez, "la sfarsitul cursei". In realitate, dl Basescu demonstreaza ca, dimpotriva, se afla la inceputul unei curse politice de 5 ani, ce se anunta devastatoare pentru regulile democratice ale statului de drept.
Daca se considera la sfarsitul oricaror ambitii personale si ar fi dorit in mod real, precum afirma, solidaritate si reconciliere nationala, intr-un mandat "pentru Tara si Popor", cum tot declama, dl Basescu ar fi respectat simetria perfecta dintre cei care l-au mai vrut presedinte si cei care nu l-au mai vrut sau n-au votat, acceptand o partajare a puterii executive, asa cum s-a intamplat nu o data in multe state cu democratie consolidata.
Prin desemnarea d-lui Boc ca prim-ministru,dl Basescu a ratat o sansa uriasa:aceea de a abandona statutul de sef de clan al unei camarile de parveniti politici, pentru a se ridica la statura de barbat de stat. Dar, a aratat ca nu poate fi asa ceva, nu e pregatit, n-are capacitatea intelectuala si nici rectitudinea morala pentru a se dovedi un om politic superior. Pe scurt, a ratat o asemenea sansa intrucat, vorba scorpionului din bancul cu broasca testoasa, asa ii este caracterul.
Pe de alta parte, trebuie spus ca decizia d-lui Basescu are un profund caracter pragmatic, intrucat era singura care ii putea asigura o protectie certa a intereselor sale personale. La cate are dl Basescu in carca, din trecutul mai recent sau mai indepartat, numai un premier ca Emil Boc ii putea oferi cateva garantii si certitudini esentiale.
In primul rand, un asemenea premier este cel care poate asigura ceea ce solicita public dl Basescu - si anume, potrivit expresiei domniei sale, "securizarea guvernului". Asta inseamna doua lucruri: ca in guvern se vor lua numai acele decizii dictate de Cotroceni si ca accesul la resursele bugetare va fi riguros controlat si orientat catre celebra si ramificata clientela portocalie.
In al doilea rand, dl.Boc este omul care are toate motivele sa se ocupe, de urgenta, de stergerea urmelor fraudelor electorale, indeosebi a celor comise in strainatate, ca si de rafistolarea contabilitatii si surselor fondurilor consumate in campania electorala.
In al treilea rand, dl.Boc este "plastilina" ideala pentru baronii adevarati din Modrogan, pentru care un asemenea premier, care s-a dovedit ca nu-i deranjeaza in niciun fel de la propriile afaceri, este tot ce-si doreau.Sa nu ne imaginam, de pilda, ca premierul Emil Boc a cutezat sa-l intrebe vreodata pe dl.Videanu care este redeventa de doi lei pe care o plateste statului pentru concesionarea tuturor zacamintelor de marmura ale tarii.Sau, alt exemplu, s-o intrebe pe dna Elena Udrea de ce vrea dumneai sa privatizeze unitatile si vanzarea participatiilor statului din turism prin ordin al ministrului, in loc sa le transfere la AVAS, conform legii!
E greu de admis ca dl Boc ii va deranja, de-acum incolo, cu vreo intrebare pe "colegii din guvern" despre tumbele afacerilor private pe care le au cu fondurile publice... Sunt, prin urmare, destule motive pentru care Traian Basescu, avand sa aleaga intre intrarea in istorie si o putere fara glorie, a optat pentru ipostaza a doua. Daca aceasta optiune l-ar privi numai pe el n-ar fi nicio problema. Dar, din pacate, prin refacerea acestui tandem Basescu-Boc, situatia generala din intreaga societate - si cea politica, si cea economica - devine mai sumbra decat inainte de alegeri.
Totusi, exista si o parte buna din acest blestemat deceniu de convietuire cu Traian Basescu: aceea ca primii 5 ani deja au trecut!'