Presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, Constantin Ticu Dumitrescu, nu s-a hotarat inca daca va da curs propunerii liberalilor de a prelua sefia Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. In cazul unui raspuns afirmativ, el pune insa conditia modificarii Legii de organizare si functionare a CNSAS.
"N-am dat inca un raspuns pentru ca nu asta are importanta, ci conditiile pe care le-as avea de a imbunatati aceasta activitate", a spus joi Ticu Dumitrescu, in cadrul unei emisiuni radiofonice. El a aratat ca se pronunta "categoric" pentru schimbarea Legii CNSAS, in special in ceea ce priveste accesul la dosare.
Ticu Dumitrescu a amintit ca in 2003 premierul Adrian Nastase i-a propus preluarea sefiei CNSAS, insa a conditionat acest lucru de modificarea legii, fapt care nu s-a intamplat. "Ceream atunci cheile si modificarea legii. Datele problemei sunt oarecum altele acum. ßi normal ar trebui ca raspunsul meu sa fie afirmativ. Insa mai exista o serie intreaga de lucruri la care ma mai gandesc si voi da un raspuns saptamana viitoare", a mai spus Ticu Dumitrescu, adaugand ca a investit in crearea CNSAS "si timp, si sperante multe".

Aproape 3.000 de ofiteri sub acoperire

In aceeasi emisiune, presedintele AFDPR a aratat ca in Romania au existat intre 2.000 si 3.000 de ofiteri de securitate sub acoperire, alesi dintre absolventii de facultate cei mai promitatori, propulsati apoi in functii de conducere in diferite institutii. "åstia sunt mari acum. Sunt persoane, sa nu le folosim numele, dar sunt persoane foarte sus-puse, fie pe linie financiara, mari oameni de afaceri, fie in Guvern, in actualul Guvern cred ca nu...".
Constantin Ticu Dumitrescu isi bazeaza spusele pe marturiile unor securisti pe care i-a audiat in anii '90. Presedintele AFDPR va fi propus in aceasta functie de PNL si ar putea beneficia si de sprijinul PD, in conditiile in care mandatul actualilor membri ai Colegiului CNSAS expira la 8 martie a.c. Ticu Dumitrescu a initiat inca din 1993 proiectul legii privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica.