Prima zi a Congresului PNL a marcat alegerea structurii de conducere a formatiunii politice, in frunte cu noul presedinte al partidului, Calin Popescu-Tariceanu.

Peste 1.500 de delegati din teritoriu au fost prezenti ieri la Congresul ordinar al PNL, in sala “A.I. Cuza“ din Palatul Parlamentului. Punctele cele mai importante pe ordinea de zi au fost reprezentate de alegerea structurii de conducere si de adoptarea statutului partidului.
Intalnirea delegatilor PNL din tara a inceput solemn cu intonarea Imnului national. Atmosfera s-a destins insa destul de repede, prin discursurile invitatilor si prin prezentarea unui istoric al partidului in ultimii 130 de ani. Aceste momente au prilejuit mai mult discutii informale pe holurile Parlamentului. Printre personalitatile prezente la Congresul liberal s-au numarat liderul PUR, Dan Voiculescu, vicepresedintii PD Adriean Videanu si Radu Berceanu, vicepresedintele UDMR Peter Eckstein Kovacz, precum si baroneasa Emma Nicholson, venita in calitate de membru al Parlamentului European si de raportor al grupului liberal-democrat pentru Romania, si Werner Hoyer, presedintele Partidului Liberal-Democrat European.

Raportul Stolojan

Unul dintre invitatii de marca ai Congresului PNL a fost Theodor Stolojan, care a prezentat un raport asupra activitatii Biroului Executiv in perioada 2002-2004. Fostul lider PNL a dorit sa sublinieze succesul partidului, in cadrul Aliantei D.A., care a dus la formarea unui Guvern cu prim-ministru liberal. Stolojan nu a uitat sa-i adreseze cuvinte de lauda lui Traian Basescu. “Dorim sa-i multumim domnului Traian Basescu, fostul copresedinte al Aliantei D.A. si al PD, pentru oportunitatea de exceptie creata Aliantei D.A. prin castigarea Presedintiei Romaniei“, a declarat Stolojan. In privinta viitorului PNL, fostul lider liberal s-a pronuntat in favoarea unei fuziuni cu PD, pentru realizarea fortei politice de care Romania are nevoie. La randul sau, Calin Popescu-Tariceanu si-a prezentat raportul de activitate ca presedinte interimar al PNL, in care a precizat ca, in opinia sa, a reusit sa indeplineasca obiectivele partidului, cel mai important fiind castigarea alegerilor de catre Alianta.

Presedintele, puternic prin statut

Unul dintre punctele sensibile aflate pe ordinea de zi a Congresului l-a reprezentat adoptarea unui nou statut al PNL. In vechiul statut, membrii organismelor de conducere ale partidului la nivel national erau Congresul, Delegatia Reprezentantilor Nationali, Delegatia Permanenta si Biroul Executiv (BEx).
Pana la preluarea conducerii PNL de catre Theodor Stolojan, membrii BEx erau alesi prin votul direct al Congresului. Unii dintre liderii liberali, precum Viorel Catarama, Valeriu Stoica si Crin Antonescu, si-au exprimat, inca inainte de Congres, convingerea ca reprezentantii principalei structuri de conducere a partidului, BEx, trebuie votati individual, si nu pe lista, o data cu alegerea presedintelui PNL. Noul statut adoptat ieri de Congres incearca sa impace cele doua directii. Astfel, BEx revine la vechea sa denumire, de Birou Permanent Central (BPC), si asigura conducerea curenta a partidului.
BPC este alcatuit din presedintele partidului, din 13 membri titulari, dintre care cinci vicepresedinti si doi membri supleanti. Membrii BPC sunt alesi in bloc, o data cu alegerea presedintelui PNL si la propunerea acestuia, de catre Congresul partidului. Pentru calmarea spiritelor din partid, noul statut prevede infiintarea unui Comitet Executiv, situat in ierarhia de conducere intre Delegatia Permanenta si BPC. Comitetul Executiv se reuneste de doua ori pe luna si este format din presedintele partidului, din membrii BPC, precum si din 13 membri si 3 supleanti, alesi prin vot uninominal de Congres.