Dupa cum era de asteptat, presedintele Traian Basescu l-a insarcinat ieri pe liberalul Calin Popescu-Tariceanu sa formeze Guvernul, considerand ca, din momentul desemnarii sale in aceasta calitate, ii revine exclusiv misiunea de a gasi solutii pentru sustinerea Cabinetului sau in Parlament. Premierul desemnat s-a angajat ca pana miercuri sa se prezinte in fata Parlamentului cu lista Guvernului si cu programul de guvernare.
Din momentul publicarii in “Monitorul Oficial“ a Decretului semnat ieri de presedintele Basescu, premierul are un termen de zece zile in care sa prezinte noul Guvern in Parlament. Traian Basescu a declarat ca cel mai important motiv al insarcinarii lui Tariceanu de a forma Guvernul este dat de dreptul presedintelui tarii, stabilit de art. 3 din Constitutie, de a desemna un prim-ministru, in conditiile in care nici un partid nu detine majoritatea absoluta in Parlament.
Seful statului a precizat ca un alt motiv, extrem de puternic din punct de vedere politic, este faptul ca el a fost ales presedinte fiind sustinut de Alianta PNL-PD.

Alianta, un mandat in plus

Seful statului a mai declarat ca discutiile de marti cu partidele i-au intarit convingerea ca trebuie sa faca ceea ce a promis in campania electorala, fara sa aiba certitudinea ca premierul desemnat va fi in masura sa formeze un Guvern care sa treaca in Parlament din prima incercare. El a prezentat situatia aliantelor in momentul de fata, care din punct de vedere al fortelor electorale se prezinta astfel: Alianta D.A. - 161 de parlamentari, PSD - 160, UDMR, “aliat ferm al Aliantei D.A.“ - 32, grupul parlamentar al minoritatilor nationale din Camera Deputatilor - 18. Basescu a mai aratat ca nu exista inca certitudinea in privinta unui sprijin al PUR pentru Guvernul pe care il va propune Tariceanu si nici in legatura cu reactia PRM.
Presedintele a cerut public premierului desemnat sa consulte toate partidele parlamentare, iar Guvernul sa obtina sustinere inca de la inceput.

Un nou tip de premier?

Premierul desemnat Calin Popescu-Tariceanu a declarat ieri ca vrea sa prezinte Guvernul in Parlament pana cel tarziu la 29 decembrie.
“Voi incepe imediat discutiile cu partidele politice pentru a cauta o solutie care sa permita formarea unui Guvern si a unui suport parlamentar pentru guvernare. Discutiile vor fi scurte, intrucat dorim sa ne prezentam cu noul Guvern pana la 28 decembrie, in cazul in care audierile ministrilor se vor finaliza pe 27 decembrie. Eventual, putem decala cu o zi votul de investitura, daca se vor prelungi audierile“, a mentionat Tariceanu. La sfarsitul discursului, spre surpriza presei al carei prieten a fost in ultimele luni, Tariceanu a anuntat ca nu va raspunde decat la doua intrebari. Presat din toate partile, el a raspuns in final la mai multe, insa aerul de premier pe care-l afiseaza nu a scapat neobservat.

PSD respinge propunerea

Desemnarea lui Calin Popescu-Tariceanu pentru postul de prim-ministru contravine atat votului popular exprimat de o maniera clara in 28 noiembrie, cat si votului din Parlament pentru desemnarea presedintilor celor doua Camere, a declarat purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean. “In aceste conditii, PSD isi rezerva dreptul de a-si exprima pozitia, in momentul votului de investitura, inclusiv cu luarea in considerare a programului de guvernare si a echipei de guvernare pe care le va propune premierul desemnat de presedintele Basescu“, a precizat Corlatean.

Afaceri si politica

Tariceanu s-a nascut la 1 ianuarie 1952, la Bucuresti, este casatorit si are doi copii. A absolvit Facultatea de Hidrotehnica a Institutului de Constructii Bucuresti. Activitate profesionala: 1976-1977 - inginer la Consiliul National al Apelor; inginer constructor la Trustul de Constructii Industriale Bucuresti (1977-1979); asistent universitar la Facultatea de Hidrotehnica din Bucuresti. Tariceanu este membru PNL din 1990, fiind unul dintre fondatorii partidului. A fost membru al CPUN, deputat PNL de Arad, intre 9 iunie 1990 si 14 octombrie 1992. Impreuna cu alti colegi a format PNL-AT (Aripa Tanara). A urmat o noua incercare politica pe cont propriu, prin constituirea Noului Partid Liberal. Este ales vicepresedinte al PNL (februarie 1993). Este numit ministrul Industriei si Comertului (1996-1997), in Guvernul Ciorbea. Dupa retragerea lui Theodor Stolojan, la inceputul lui octombrie, preia interimatul la varful PNL si functia de copresedinte al Aliantei D.A., fiind nominalizat ca premier, in tandem cu candidatul la Presedintie Traian Basescu.
Ca om de afaceri, in 1990 fondeaza Radio Contact. In 1991 intra in afaceri cu automobile.