In cadrul unei videoconferinte cu prefectii, care a avut loc ieri, 13 martie a.c., premierul Calin Popescu Tariceanu a atras atentia asupra modului deficitar in care a inteles populatia sa duca la indeplinire masurile impuse de comandamentele antiepizootice. Astfel, premierul s-a aratat foarte nemultumit de faptul ca mai ales in judetul Constanta, "gripa a fost purtata pe picioare dintr-o localitate in alta, iar pasarile domestice sunt in continuare lasate libere, pe ulite". Drept pentru care, premierul Calin Popescu Tariceanu a propus prefectului Danut Culetu, rugandu-l in acelasi timp si pe presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, sa mearga din sat in sat pentru a verifica modul in care sunt respectate masurile impuse.
Luni, 13 martie a.c., premierul Calin Popescu Tariceanu a participat la o videoconferinta cu reprezentantii Guvernului in teritoriu, unde principalele probleme dezbatute au fost pericolul inundatiilor care pot aparea odata cu topirea zapezilor, in conditiile in care pamantul este saturat de apa, si gripa aviara. Astfel, Calin Popescu Tariceanu s-a aratat nemultumit de felul in care au fost duse la indeplinire masurile impuse de comandamentele antiepizootice, si mai ales de modul deficitar in care a fost facuta informarea populatiei privind masurile pe care trebuie sa le respecte. Iar exemplul cel mai elocvent dat a fost judetul Constanta, unde la ora actuala se inregistreaza cele mai multe focare active de gripa aviara. "Masurile care au fost hotarate nu au fost aplicate, iar gripa aviara este purtata pe picioare dintr-o localitate in alta. Anchetele epidemiologice trebuie facute mai amanutit, pentru ca sunt oameni iresponsabili, cum s-a intamplat si in judetul Constanta, la Harsova si Cernavoda, care au adus animalele de la stana, din saivan, chiar in centrul localitatii. Se lucreaza deja la dosare penale. Eu insist foarte mult asupra masurilor intre judet si comuna, pentru ca este o ruptura la acest nivel", a subliniat Calin Popescu Tariceanu.

Cei care si-au adus pasari salbatice in gospodarii nu vor fi despagubiti

Mai mult, premierul a adaugat ca presedintii comandamentelor antiepizootice, cat si presedintii consiliilor judetene sa verifice la nivelul fiecarei localitati, felul in care sunt indeplinite masurile impuse. De asemenea, dupa ce a subliniat ca in judetul Constanta exista deja 23 de amenzi pentru cei care au incalcat normele de prevenire a raspandirii gripei aviare, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur a subliniat ca in cazul celor care se va dovedi ca au adus pasari salbatice in gospodarie, riscand astfel contaminarea pasarilor cu gripa aviara, in urma eutanasierii, nu vor primi despagubiri. Dupa terminarea videoconferintei, prefectul Danut Culetu a dispus impartirea judetului pe zone, mai mult numind cate un responsabil care va verifica in cursul zilei de astazi cum au fost indeplinite masurile care se impuneau in vederea prevenirii raspandirii virusului aviar. Astfel, pentru ruta Constanta- Ostrov a fost desemnat Petre Stanca, vicepresedinte CJC, pentru ruta Constanta- Harsova, subprefectul Adrian Nicolaescu, pentru Constanta- Cernavoda, directorul Directiei de Agricultura, Gheorghe Albu, pentru ruta Constanta Tulcea, col. Petre Trandafir, inspector sef Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, iar pentru Constanta - Mangalia, subprefectul Claudiu Palaz.