Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a invitat-o, joi, la Palatul Victoria pe presedinta Consiliului Superior al Magistraturii, Lidia Barbulescu, pentru a discuta in legatura cu problemele semnalate in Raportul de tara privind sistemul judiciar. In invitatia premierului se arata ca se vor discuta despre chestiunile cuprinse in raport si prioritatile din sistemul judiciar. In cadrul discutiilor, vor fi abordate si problemele legate de ignorarea CSM in avizarea proiectelor de acte normative elaborate de Guvern.
In 7 februarie, presedintele CSM, Lidia Barbulescu, a facut un ultim apel la Guvern si Parlament de a cere avizul Consiliului atunci cand se fac propuneri legislative privind sistemul juridiciar, atentionand ca in caz contrat va sesiza Curtea Constitutionala.
Lidia Barbulescu spunea ca ignorarea Consiliului inainte de adoptarea unor legi privind sistemul judiciar genereaza un conflict de natura constitutionala, astfel ca daca o ordonanta, hotarare de Guvern sau lege adoptata de Parlament fara consultarile cu reprezentantii CSM pune in situatie institutia de a cere Curtii Constitutionale (CC) rezolvarea acestui conflict. De altfel, in Raportul Comisie Europene din luna ianuarie Romania este criticata pentru incoerenta legislativa. Barbulescu afirma ca CSM nu are initiativa legislativa, insa Legea 317 privind organizarea judiciara prevede ca CSM sa dea un aviz consultativ asupra legilor care privesc activitatea magistratilor, insa Consiliul nu este consultat. Pe de alta parte, si judecatorul Dan Lupascu, membru al CSM, afirma - in prima sedinta a Consilului din acest an - ca in 2007 au fost adoptate peste 130 de acte normative fara consultarea CSM, asa cum prevede Constitutia.