Presedintele PNL, premierul Calin Popescu-Tariceanu, este tot mai preocupat de realizarea fuziunii dintre partidul sau si PD. El reincalzeste acest subiect in momentul in care se discuta tot mai mult despre alegeri anticipate.

Congresul PNL, desfasurat in februarie, a respins motiunea, formulata de liberalul Valeriu Stoica, privind fuziunea imediata cu PD si crearea unui pol politic de centru-dreapta. Liderul liberarilor, Calin Popescu-Tariceanu, a relansat sambata discutia despre aceasta fuziune. “Actuala Alianta, care a reusit sa castige alegerile, trebuie sa primeasca o valenta suplimentara in viitor. Alianta a functionat foarte bine pana la alegeri, un an si jumatate. Alianta s-a consolidat. Actul de guvernare trebuie sa ne tina stransi in continuare. Fara unitate, nu vom reusi. Problema la care va rog sa reflectati cu totii si la care si eu ma gandesc foarte serios este posibilitatea unei fuziuni in perspectiva cu Partidul Democrat. Bineinteles ca aceasta nu e o problema unilaterala. E ca intr-o casatorie in care trebuie sa vrea ambii soti. Noi insa trebuie sa ne aratam foarte clar disponibilitatea pentru un astfel de proiect politic“, le-a spus Calin Popescu-Tariceanu, la Suceava, reprezentantilor organizatiilor liberale din zona Moldovei. Chiar daca n-a spus-o direct, Tariceanu a lasat sa se inteleaga ca fuziunea ar fi bine sa se incheie inainte de eventualele alegeri anticipate. “Vreau astazi sa reiterez aceasta disponibilitate din punctul meu de vedere si sper si din punctul dumneavoastra de vedere. E un act de viziune politica, e un act de responsabilitate la care merita sa ne gandim cu totii foarte serios, pentru ca in viitor sa putem face fata nu ca doua partide separat cu un adversar care, sigur, astazi traverseaza o perioada dificila, ma refer la PSD, ci sa facem fata ca un partid unit in asa fel incat in Romania PSD sa aiba intr-adevar o contrapondere permanenta, solida si coerenta. Si aceasta contrapondere ar putea sa fie data de viitorul partid unit“, a spus Tariceanu.

Apel la unitate

Realizarea fuziunii pare sa fie cuvantul de ordine in PNL. Tot sambata, si tot la Suceava, vicepresedintele PNL Gheorghe Flutur a facut si el apel la unitate in interiorul Aliantei D.A. pentru stabilitatea guvernarii. “PNL socoteste ca este necesar sa ne asumam solidar atat realizarile, cat si esecurile si nu va permite nimanui sa-i arunce in spate costurile guvernarii. “Daca nu suntem solidari in PNL, dispare si Alianta si coalitia de guvernare. Suntem in aceeasi nava politica. Ori ajungem teferi la mal, ori ne inecam cu totii, in frunte cu capitanul“, a afirmat Flutur.
El a mai spus ca poarta fuziunii PNL-PD trebuie sa fie deschisa.
“Inteligenta politica ne cere sa ne masuram bine fortele. Am facut Alianta D.A. daca a trebuit, sunt convins ca vom sti sa facem si fuziunea daca trebuie“, a mai spus vicepresedintele PNL.