Presedintele interimar al PNL, Calin Popescu-Tariceanu, a lansat luni seara o tema draga liderilor PSD - fuziunea dintre formatiunea sa si PD. Ideea a fost imbratisata pe loc de Adrian Nastase, care a avut chiar si viziunea unui exod al pedistilor catre PSD.
La putin timp dupa declaratia lui Tariceanu (foto), liderul PSD Adrian Nastase a declarat ca fuziunea PD cu PNL este “inevitabila“, deoarece “nu exista drum de intoarcere“ pentru PD, dupa ce a migrat puternic spre dreapta si a pierdut sprijinul Internationalei Socialiste.
“Dupa ce a migrat spre dreapta puternic, a pierdut sprijinul Internationalei Socialiste si al Partidului Socialistilor Europeni, nu exista drum de intoarcere in zona de centru-stanga al lui Traian Basescu si al colegilor sai“, a afirmat Nastase. El a adaugat ca singura posibilitate pentru PD este de a merge inspre fuziunea cu PNL, amintind ca aceasta tema a mai fost discutata.
Adrian Nastase a apreciat ca, probabil, PD nu isi mai gaseste loc in esichierul politic si, in aceste conditii, unii dintre membrii acestui partid vor merge spre PNL, iar altii, care au optiuni de centru-stanga, “vor cauta alte formule, poate chiar vor veni la PSD“.
Referindu-se la semnalul politic al declaratiei liderului liberal, care a servit practic gratuit pesedistilor o tema de atac, Nastase a apreciat ca acest anunt este menit sa mobilizeze electoratul pentru sustinerea lui Traian Basescu, dar ca ramane de vazut daca este vorba despre o strategie de perspectiva sau despre “un proiect de conjunctura“ pentru turul al doilea al alegerilor prezidentiale.
Adrian Nastase a precizat ca el considera ca este de prevazut ca se va incerca realizarea fuziunii PD cu PNL.

Basescu crede ca in PNL este o problema

Presedintele PD, Traian Basescu, a respins categoric fuziunea dintre PNL si PD, afirmand ca nu este de actualitate, cel putin pana in 2008, cand expira protocolul de functionare al Aliantei. “Calin Popescu-Tariceanu a evocat o posibilitate pe care nici un om politic nu o poate exclude, dar aceasta nu este de actualitate pana in 2008, pana cand Alianta functioneaza pe baza unui protocol“, a raspuns Basescu cu diplomatie.
El a adaugat ca, in ceea ce-l priveste, este convins ca, prin respectiva declaratie, Tariceanu a dorit “sa consolideze impresia ca nu exista nici o problema in cadrul PNL“. Liderul democrat nu a insistat asupra acestei ipoteze, potrivit careia in interiorul formatiunii liberale ar exista probleme.
De altfel, Basescu, care a criticat ideea unei fuziuni PNL-PD si in urma cu cateva luni, cand a fost lansata pe piata de fostul lider liberal Valeriu Stoica, vede in aceasta o tentativa de a distrugere PD, care ar disparea practic prin fuziunea cu liberalii, sub sigla si insemnul acestora din urma. In opinia lui Basescu, acest lucru nu ar putea folosi decat actualului partid de guvernamant, PSD, lucru confirmat si de declaratiile lui Adrian Nastase.