Premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a aratat nemultumit de criticile unora dintre ambasadorii straini acreditati la Bucuresti privind reforma Justitiei, aratand ca atitudinea acestora "excede cadrul normal" de desfasurare a activitatii diplomatice. "Atitudinea anumitor diplomati la Bucuresti excede cadrul normal de desfasurare a activitatii diplomatice. Suntem tara membra a UE si le cer tuturor celorlalti ambasadori ai tarilor membre ai UE sa ne trateze ca parteneri, ca egali", a spus Tariceanu miercuri seara, intr-o emisiune a postului public de televiziune. El a aratat ca se asteapta ca toate tarile membre UE sa aiba "o atitudine de parteneriat" cu Romania. Solicitat sa comenteze declaratiile ambasadorului american la Bucuresti, Nicholas Taubman, privind combaterea coruptiei in Romania, Tariceanu a aratat ca acesta face afirmatii "fara acoperire".
Afirmatiile facute de Taubman, dupa o discutie la DNA cu Daniel Morar, vizeaza necesitatea continuarii reformelor in justitie si anumite semne de intrebare ridicate la Washington cu privire la aceste reforme. "Ambasadorul Statelor Unite si-a exprimat aprecierea fata de leadership-ul domnului Daniel Morar si fata de rolul vital al Directiei Nationale Anticoruptie. Domnia Sa a afirmat ca Romania a inregistrat progrese semnificative in ultimii ani in domeniul combaterii coruptiei; cu toate acestea, este vital, pentru credibilitatea continua a Romaniei fata de principalii parteneri, ca acest progres sa se mentina. Ultimele evenimente, a adaugat acesta, au ridicat unele semne de intrebare, atat in Washington, cat si in numeroase capitale europene, cu privire la directia actuala a eforturilor anticoruptie ale Romaniei", se arata intr-un comunicat remis de Ambasada SUA.
Premierul a mai afirmat ca miercuri a fost contactat telefonic de catre comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, care i-a transmis ca apreciaza Legea de infiintare a Agentiei Nationale de Integritate, care va fi analizata de expertii CE intr-un mod echilibrat, si ca este surprins de interpretarile aparute in media conform carora actul normativ nu ar fi fost apreciat la Bruxelles.