Vicepresedintele PNL, Varujan Vosganian, a anuntat ca PNL va incepe, saptamana aceasta, negocieri cu toate partidele parlamentare pentru a se gasi o solutie prin care o formula guvernamentala sa fie sustinuta in Parlament. In acest context, sedinta de astazi a conducerii liberale se anunta ca fiind una istorica.

Vosganian a spus, la Conferinta judeteana PNL Botosani, ca PNL este decis sa continue sa guverneze "pana la capat". El a anuntat ca saptamana aceasta PNL va incepe negocieri cu toate partidele parlamentare pentru gasirea unei "variante pentru ca Parlamentul sa sustina o formula guvernamentala". Vosganian a mai spus ca in prezent PNL "are un partener care alimenteaza fracturi in partid", dar el inca mai crede ca se poate forma o coalitie de guvernare cu acest partener. Totodata, vicepresedintele PNL a apreciat ca Traian Basescu datoreaza alegerea sa in functia de presedinte lui Theodor Stolojan, care ar fi trebuit sa fie un factor de echilibru si de atentionare a presedintelui. El a spus ca Theodor Stolojan a preferat sa devina subaltern al presedintelui Traian Basescu si ca s-a comportat ca atare, acesta fiind momentul din care PNL a inceput sa piarda in imagine.
Anuntul lui Vosganian este confirmat si de Teodor Atanasiu, un alt vicepresedinte al PNL. "Cred ca astazi este momentul sa stabilim si un adevar: daca acest Guvern nu mai are majoritate in Parlament, e firesc, e normal, e democratic ca prim-ministrul sa mearga in Parlament cu o formula guvernamentala pentru care sa ceara votul. Daca obtine acest vot, inseamna ca Parlamentul, democratic, in majoritatea sa, acorda sprijin Guvernului. Daca nu obtine acest vot, firesc, premierul trebuie sa-si depuna mandatul si sa vina alt premier sa incerce sa formeze o alta majoritate", a declarat.

Motiunea de cenzura e pregatita

Vicepresedintele PSD, deputatul Mihai Tanasescu, a declarat ieri ca motiunea de cenzura este definitivata si ca formatiunea sa este gata sa o depuna la Parlament daca premierul Tariceanu nu se va prezenta in fata Legislativului cu un guvern restructurat. "Nu este un ultimatum, dar este foarte clar ca PSD este pregatit in a pune capat acestei crize politice care dureaza de prea mult timp si cu mult prea multe efecte negative pentru tara", a aratat Tanasescu.
El a aratat, totodata, ca actuala criza politica a inceput sa-si arate roadele negative, Romania primind deja avertismente de la Bruxelles si de la FMI.
Secretarul general adjunct al PC Codrin Stefanescu a declarat ieri ca el si mai multi colegi din partid considera utopica restructurarea Guvernului si ca cel mai probabil PC va incepe sa stranga semnaturi pentru o motiune de cenzura. "Eu personal si mai multi colegi consideram utopica restructurarea Guvernului.
Ar trebui vointa politica pentru a face acest pas.(...) Restructurarea Guvernului este obligatorie, dar din pacate miza economica este mai importanta decat miza politica", a spus Stefanescu, aratand ca ministrii PD nu vor iesi de la guvernare din cauza intereselor economice pe care le au.