Decizia premierului Tariceanu de a renunta la demisie si de a cere sprijinul Parlamentului in probleme precum inundatiile, integrarea europeana, reforma justitiei, a dat nastere unor discutii aprinse in rindul celor ce formeaza coalitia de guvernare
Dupa ce timp de o saptamina si-a tot anuntat demisia, primul ministru s-a prezentat in fata Camerelor reunite pentru a da asigurari ca singura sa grija este integrarea Romaniei in structurile europene. Noua pozitie a premierului i-a luat prin surprindere atit pe colegii de Alianta, cit si pe cei de partid. In ceea ce priveste pozitia PC - ului, deputatul Bogdan Ciuca sustine ca prin decizia luata de primul ministru s-a reintrat in normal.

“A pus Guvernul si partidul intr-o pozitie delicata”

In ceea ce-i priveste pe colegii de partid ai premierului, deputatul Emil Strunga ne-a spus ca PNL nu are o pozitie oficiala in ceea ce priveste actiunea primului ministru. Asta pentru ca in formatiunea liberala nu s-au purtat discutii referitoare la strategia pusa la cale de Tariceanu. "Pina in acest moment, in PNL nu a existat o dezbatere pe aceasta tema. Din punctul meu de vedere, declaratia premierul a pus Guvernul si partidul intr-o pozitie delicata. A dat peste cap toate deciziile luate de organizitie. Grav este ca intentia premierului nu a fost discutata in partid, asa cum era normal. Declaratia facuta miercuri seara reprezinta dorinta unui grup restrins de politicieni din Biroul permanent", ne-a spus deputatul liberal galatean.

“PC va sprijini guvernul chiar daca acesta va avea o alta forma"

La o zi dupa ce premierul Tariceanu a anuntat ca doreste o colaborare strinsa cu membrii Parlamentului, deputatul galatean Bogdan Ciuca ne-a declarat ca demisia premierul si inceperea procedurilor pentru declasarea anticipatelor ar fi dus la destabilizarea scenei politice romanesti. Omul politic a mai sustinut si ca pina in acest moment nici un partid din coalitie nu a declarat in mod oficial ca s-ar dori inlaturarea conservatorilor din cabinetul Tariceanu, lucru intens vehiculat prin presa centrala. "PC are acceasi pozitie ca si antunci cind s-a vorbit pentru prima data de demisia Guvernului. Conservatorii sunt pentru stabilitatea politica. Decizia premierului de a cere sprijinul Parlamentului si de a renunta la demisie nu face decit sa asigure aceasta stabilitate. Legat de zvonurile referitoare la o posibila remaniere a cabinetului, nu va pot spune mare lucru. Eu nu am auzit nimic oficial in acest sens. Ministrii conservatori mi-au spus ca nu sint probleme. Acestia si-au facut treaba si nu cred ca sunt motive sa fie schimbati. In orice caz, PC va sprijini guvernul chiar daca acesta va avea o alta forma", ne-a declarat deputatul conservator.

“Nu mi-a venit sa cred”

Cei mai afectati de manevra lui Tariceanu s-au dovedit a fi democratii. Chiar daca declaratia politica facuta de premier i-a infuriat pe liderii PD, reprezentantii acestui partid sustin in fata presei ca in acest moment atentia lor este indreptata spre zonele inundate. In numele democratilor, Iulian Birsan, deputat de Galati, ne-a declarat ca abia dupa ce vor fi rezolvate problemele sinistratilor se va mai vorbi despre anticipate. "Cind premierul a facut acea declaratie politica, nu eram in tara. Seara, cind m-am intors, nu mi-a venit sa cred. Nu numai ca nu si-a dat demisia, asa cum era stabilit, dar nici macar nu a fost transant in privinta reformei in justitie. Chiar daca sunt nemultumiti de decizia premierului, democratii sunt in acest moment preocupati de ceea se intimpla in localitatile inundate", ne-a declarat deputatul Birsan.

“Un alt guvern, cu un alt premier, nu ar face fata problemelor generate de inundatii”

Cel mai important partid din opozitie, PSD, considera ca decizia premierului de a renunta la demisie si de a cere sprijinul Parlamentului pentru accelerarea integrarii tarii in structurile europene este una rationala. Asta pentru ca in acest moment sint probleme mai importante decit anticipatele. Deputatul Aurel Nechita considera ca un alt guvern nu ar putea sa gestioneze in cele mai bune conditii criza in care se afla tara in acest moment. "Inundatiile au provocat pierderi imense. Un alt guvern, cu un alt premier, nu ar face fata problemelor generate de inundatii. In plus, pregatirile pentru anticipate ar putea intirzia aderarea tarii la UE. Cred ca aceste lucruri au fost intelese de toti oamenii politici, exceptie facind doar presedintele Traian Basescu, conducerea PD si o parte din conducerea PNL", ne-a declarat parlamentarul. Social-democratul a mai aratat ca, desi nu considera necesare anticipatele, remanierea guvernului Tariceanu trebuie realizata intr-un timp scurt. "Ar trebui inlocuiti ministrii de la mediu, sanatate si transport. Au dovedit in aceste zile ca nu sint potriviti pentru ministerele pe care le conduc", a mai declarat social-democratul Nechita.