Ion Iliescu nu agreeaza ideea unui Parlament cu o singura Camera, pronuntandu-se totodata pentru un sistem combinat de vot - uninominal si pe liste. El a declarat, la finalul sedintei Biroului Permanent al PSD, ca in privinta structurii Legislativului pot fi discutate mai multe variante, calificand insa drept benefica traditia tarii noastre privind parlamentul bicameral. Fostul sef al statului si-a exprimat parerea de rau totodata ca s-a creat o perceptie proasta privind institutia parlamentara.
„Cel mai popular ar fi sa desfiintam Parlamentul? Putem dezbate si alte variante, nu doar pe aceea a parlamentului unicameral“, a afirmat Iliescu, amintind ca, prin modificarea Constitutiei, s-au luat o serie de masuri de eficientizare a celor doua Camere legislative. Iliescu a pledat pentru continuarea modernizarii Parlamentului si nu pentru schimbarea formulei acestuia.
In acelasi timp, Partidul Initiativa Nationala (PIN), condus de Cozmin Gusa, sustine ca reducerea numarului de parlamentari se poate face doar prin modificarea Legii electorale, potrivit prevederilor constitutionale, nefiind nevoie de un referendum. In comunicatul PIN se arata ca, potrivit art. nr. 62 alin. 3 din Constitutie, numarul deputatilor si al senatorilor se stabileste prin Legea electorala si, in consecinta, pentru reducerea numarului acestora nu este nevoie de un referendum, ci doar de modificarea legii.