Senatorul Ioan Talpes sustine ca numirea sa ca vicepremier in Cabinetul Nastase a fost facuta la interventia mai multor oficiali europeni. Daca n-ar fi acceptat aceasta functie, mai spune Talpes, aderarea Romaniei ar fi fost amanata.

Numirea lui Ioan Talpes ca vicepremier in martie 2004 i-a fost impusa lui Adrian Nastase nu de Cotroceni, adica de presedintele Ion Iliescu, asa cum s-a crezut, ci de oficiali de la Bruxelles si Strasbourg. Intr-un interviu acordat Agentiei Amos News, Talpes a declarat ca, inainte de acest eveniment, a fost invitat la Bruxelles si la Strasbourg, unde s-a intalnit cu mai multe personalitati “de mare anvergura“, carora le-a explicat situatia din Romania. “Toti la un loc mi-au spus acelasi lucru, si anume sa-l informez pe presedintele Iliescu ca fara implicarea domniei sale si a mea in actiunile Guvernului nu se considera ca Guvernul este capabil sa-si desfasoare programul. Ei ne-au spus ca suntem acuma intr-o situatie in care trebuie sa performati, presedintele trebuie sa dea mai multe declaratii in care sa arate ca sustine, pentru ca are o sustinere publica, iar dumneata, pe care te cunoastem si stim ca esti un bun organizator si cunosti foarte multe lucruri, trebuie sa-ti asumi si alte responsabilitati in Romania“, a spus Talpes.
Oficialii europeni i-au cerut sa preia Ministerul de Interne, Justitia, Integrarea Europeana, “intr-o formula de capitulare“, pentru ca 2004 “este anul unui examen major“. Talpes sustine ca s-a intors in tara “stupefiat“ si ca l-a informat despre aceste discutii pe presedintele Ion Iliescu, spunandu-i ca nu doreste functia de vicepremier, fiindca implica prea multe responsabilitati.
“Mi-am dat seama ca persoanele acelea nu se joaca. Noi ne aflam in situatia in care Romania putea fi eliminata din negocieri sau sa i se traseze un alt calendar pentru aceste negocieri. Domnul Iliescu mi-a spus sa ma duc la domnul Nastase si sa-i spun. La 8 martie, cand eu am fost anuntat vicepremier, presa s-a linistit, au venit declaratiile a doua zi de la Uniunea Europeana, unde se spunea ca Romania va lua masurile pentru ca sa se performeze“, a declarat Talpes.