Taierile de salarii si pensii, concedierile, noile impozite - pe scurt, toate masurile dure convenite de Guvern cu Fondul Monetar International, sunt, la aceasta ora, subiectul discutiilor dintre presedinte, lideri de partide, sindicate si patronate. Discutiile, la care ia parte si Emil Boc, au inceput la Parlament si sunt conduse de seful statului. De la discutii lipsesc insa reprezentantii PSD, PC si PNL.
Cu exceptia social-democratilor, conservatorilor si liberalilor care au anuntat cs nu vor participa la discutii, reprezentantii organizatiilor sindicale si patronale, reprezentantii Guvernului, partidelor si grupurilor politice parlamentare, cat si cei ai grupului parlamentar al minoritatilor nationale s-au intalnit, la Parlament, la o nous runda de discutii. La intalnire participa si presedintele Traian Basescu, dar si premierul Emil Boc.
La intalnire au venit si ministrul Economiei, Adriean Videanu, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, si ministrul Sanatatii, Cseke Attila.
PSD a sustinut inca de luni, prin vocea liderului sau, Victor Ponta, ca social-democratii nu vor accepta sa fie solidari cu Traian Basescu in ceea ce ei numesc "genocidul social" pe care il promoveaza. Printr-o scrisoare deschisa, Victor Ponta a cerut sefului statului, premierului si liderilor politici sa preia si sa aplice planul de masuri propus de partidul sau.
Si liderul liberal Crin Antonescu a anuntat marti, cu jumatate de ora inaintea intalnirii, ca PNL a decis sa nu mai participe la discutiile cu seful statului si cu premierul Emil Boc.
Intalnirea de astazi are loc la 24 de ore de la discutia pe care seful statului a avut-o cu parlamentarii PDL, UDMR, cu cei ai grupului independentilor si ai minoritatilor nationale altele decat cea maghiara pentru a explica acordul cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.
Duminica, Traian Basescu a avut discutii cu sindicatele. Dupa intalnire, seful statului declarat ca a convenit cu acestea formarea unui grup de analiza care sa identifice solutii la problemele actuale si de perspectiva ale Romaniei.