Mircea Geoana a fost judecat ieri de colegii din partid pentru
tradare. A scapat, din fericire pentru el, cu viata. Adica si cu carnetul de partid nerupt, dar si cu functia de presedinte al Senatului la dispozitie in continuare. Povestea procesului lui Geoana, in cele ce urmeaza.

Ora 9.30.

Cu o falca-n pamant si una-n cer, Mircea Geoana intra in sediul central al partidului ca pentru ultima oara. Nu reuseste sa dea, pe scari, un raspuns coerent jurnalistilor curiosi sa afle care e starea lui de spirit inaintea unei sedinte care se anunta devastatoare pentru cariera lui politica. Ceva mai clar decat Geoana avea sa fie Ion Iliescu. Specialist in invitatii la calm, Iliescu sugereaza ca nu e vreme pentru cutite infipte pe la spate. "Ponta si Geoana trebuie sa se inteleaga. Geoana trebuie sa ramana in partid. Este presedintele Senatului, trebuie aparat in pozitia lui de presedinte al Senatului si integrat in structura colectiva de conducere a partidului. Daca sunt anumite neintelegeri, ele se pot trata in cadrul intern de partid", avea sa spuna Iliescu.


Ora 10.00.
Sedinta conducerii PSD incepe cu Victor Ponta la microfon, care anunta ca pe ordinea de zi se afla "problema Geoana". Pe care-l invita, exact ca la un proces, sa aduca probe in favoarea nevinovatiei sale.
Pentru mai buna intelegere a "procesului", trebuie reamintit ca, in ultimele saptamani, Mircea Geoana a fost identificat de mai multi lideri ai PSD ca fiind un element rebel, razvratit, care s-a abatut de la linia partidului si care trebuie, in consecinta, sanctionat. Varful de sarcina al acuzatiilor impotriva lui Geoana a fost atins de Victor Ponta, saptamana trecuta, atunci cand acesta a declarat pentru EVZ ca fostul lider al PSD, care si-a construit notorietatea "prin atitudini de pusti obraznic", este un fel de "Gica Contra cu orice decizia a partidului".

Acuzat de tradare

In timpul "procesului", liderii PSD au ascultat cuvantul lui Geoana si apoi au inceput sa arate cu degetul. In primul rand, a fost amintita actiunea PDL de schimbare din functie a presedintelui Senatului si, ulterior, renuntarea brusca la acest demers. Apoi, unii au invocat slaba prestatie a lui Geoana in calitate de sef al Senatului, in cazul mai multor dezbateri parlamentare, cum a fost cea in urma careia s-a cerut acordul CSAT pentru strategia de aparare, respectiv cea in care a fost trecuta pe ordinea de zi discutarea rapoartelor de la TVR si Radio. Altii au amintit despre declaratiile lui Geoana cu privire la nevoia PSD de intrare la guvernare acum, pe timp de criza. A fost invocata, de asemenea, si incercarea lui Geoana de infiintare a unui grup consultativ asemanator celebrei Comisii de la Snagov, demers despre care ziarul "Puterea" v-a informat in exclusivitate. In fine, Geoana a fost acuzat pentru pactul cu liberalii si cu cei e la PC in privinta unui eventual demers de suspendare a presedintelui Basescu. Toate vocile impotriva lui Geoana, din timpul sedintei PSD, lasau sa se intrevada o acuzatie foarte dura: vinovat de tradare!

Verdictul

Mircea Geoana s-a aparat de acuzatia ca ar conspira impotriva PSD si in favoarea lui Traian Basescu cu un singur argument: "Cum va puteti imagina ca tocmai eu...?" Atat acuzatiile, cat si apararea s-au facut - spun surse prezente la sedinta - in termenii cei mai duri. Rolul de judecator a fost adjudecat de Adrian Nastase, cel care, cu niste ani in urma, trecea printr-o experienta similara cu cea prin care trece acum Mircea Geoana. Nastase le-a reamintit liderilor PSD ca nu-l pot sanctiona pe Geoana cu suspendarea din partid pe o perioada de sase luni, asa cum ar fi dorit unii, pentru simplul motiv ca Statutul partidului impune in acest caz si o retragere a sprijinului politic pentru toate functiile adminstrative detinute. Ceea ce ar fi generat o incercare de inlocuire din functie pentru presedintele Senatului, demers cu riscuri foarte mari pentru partid.
"Procesul" lui Geoana s-a incheiat, asadar, doar cu o amenintare: Mircea Geoana, daca va continua sa vorbeasca in numele PSD, dar fara un mandat explicit de la PSD, va fi exclus din partid. O hotarare in acest sens urmeaza a fi redactata si facuta cunoscuta pe canalele interne ale partidului, in urmatoarele 48 de ore. "Am stabilit cu totii, prin vot unanim, ca, in aceste momente atat de dificile, PSD nu poate avea doua directii, nu poate avea doua volane, nu poate avea doua pozitii, una a BPN, a conducerii legitime, si una a domnului Geoana. Iar decizia aceasta arata foarte clar si sanctiunea care va fi aplicata daca domnul Geoana intelege sa incalce aceasta decizie a BPN", a spus Victor Ponta, la finalul sedintei. Hazlii au fost insa declaratiile lui Mircea Geoana, tot la finalul sedintei. El a repetat de cateva ori ca nu, n-a fost sanctionat. "Este vorba despre o anumita coerenta in comunicarea publica a partidului si acest lucru, evident, este o decizie pe care o voi respecta", a conchis el.