DeCeNews : Sah la Basescu: USL va cere revocarea a patru judecatori ai CCR, inainte de suspendare
Victor Ponta a anuntat ca va cere romanilor sa se decida daca merg cu presedintele Traian Basescu sau cu reprezentantii alesi ai natiunii. Acest mesaj, dupa anuntarea deciziei Curtii Constitutionale, semnaleaza inceperea procedurilor de suspendare. Ponta a evitat sa anunte explicit suspendarea, insistand ca vorbeste in calitate de premier. El a confirmat ca va discuta cu Antonescu strategiile USL. Antonescu si-a clarificat deja pozitia si a specificat ca va cere demararea procedurilor de suspendare, daca Basescu merge la Bruxelles.
Prima miscare va fi, insa, o cerere adresata Parlamentului pentru revocarea a patru judecatori ai Curtii Constitutionale, pe motiv ca sunt incompatibili. Din surse DeCe News, se pare ca principala acuzatie a USL il va viza pe Augustin Zegrean, presedintele CCR, care s-a antepronuntat in privinta disputei referitoare la Bruxelles, chiar inainte ca Basescu sa ii ceara parerea. Motivul ar fi ca Zegrean a ascuns faptul ca este beneficiar al unui certificat de persoana cu handicap.
Suspendarea presedintelui poate fi solicitata, fie pentru trimiterea in judecata, pentru inalta tradare (avand nevoie de doua treimi din voturi, fara referendum), fie pentru actiuni neconstitutionale ( e nevoie de majoritate simpla, dar si de referendum).
USL mai are nevoie de doar doua voturi pentru a trece la suspendarea presedintelui cu doua treimi, daca e sustinuta de UDMR. Surse din interiorul USL au precizat pentru DeCe News ca s-a ajuns si la o intelegere cu UDMR, iar parlamentarii maghiari ar putea vota impotriva lui Basescu.