Pesurse.ro : USL are nevoie de 3 voturi pentru suspendare

USL are nevoie doar de trei voturi in Parlament pentru suspendarea presedintelui, insa daca procedura se prelungeste dupa finalul sesiunii parlamentare, social-liberalii ar avea nevoie de inc&a 11 voturi, pentru ca multi dintre parlamentari vor pleca sa isi preia functiile castigate la alegerile locale, arata Mediafax.
USL trebuie sa stranga, la momentul actual, cel putin 229 de voturi ale parlamentarilor in favoarea suspendarii din functie a presedintelui Traian Basescu pentru ca demersul sa fie aprobat.
Numarul total de parlamentari este, in prezent, de 457, ceea ce inseamna ca majoritatea este de 229 de voturi. PSD are la Camera 96 de parlamentari, iar la Senat are 43, in timp ce PNL are la Camera 57 de parlamentari, iar la Senat are 30. In total, USL are 226 de parlamentari si mai are nevoie doar de trei voturi pentru suspendarea presedintelui.
Pe de alta parte, mai multi senatori si deputati au fost alesi, la scrutinul local din 10 iunie, presedinti de Consilii Judetene sau primari de municipii resedinta de judet, ei urmand sa renunte la mandatul de parlamentar, pe care unii l-au detinut chiar in mai multe legislaturi.
Parlamentarii alesi pe 10 iunie in functii de primari sau de presedinti de CJ isi vor exercita mandatele in actuala sesiune legislativa, care se incheie la sfarsitul lunii iunie, dar nu si in sesiunea legislativa care debuteaza in septembrie.
Acest lucru inseamna ca 17 parlamentari vor pierde mandatul, adica numarul total de parlamentari devine 440, iar majoritatea devine 221. In noile conditii, USL are 210 parlamentari, deci are nevoie de inca 11 voturi pentru suspendarea lui Traian Basescu. Acestia pot proveni de la UDMR, de la minoritati si de la neafiliati.