Romania Libera : Basescu, la ora judecatii (Autor : TOM GALLAGHER)
Traian Basescu traieste, zilele acestea, o umilire adanca la vazul protestelor din zeci de orase si localitati declansate de intempestivul si injustul sau atac asupra medicului Raed Arafat pe fondul controversatului proiect de reforma a sanatatii. Cu ochii atintiti asupra varfului Muntelui Austeritatii, salvamontistul prezidential n-a mai sesizat ca pitoanele si carabinierele au inceput sa cedeze din cauza sarcinii prea mari.
In mod limpede, Traian Basescu si-a pierdut flerul pentru starea de spirit a natiunii, altfel nu sarea sa-l critice dur - in direct si inca la unul dintre canalele TV nedragi sufletului domniei sale - pe unul dintre putinii inalti functio-nari ai statului care s-a bucurat, constant, de o reala apreciere din partea cetatenilor. Raed Arafat a demisionat dupa ce a protestat initial fara succes in legatura cu "mercantilizarea" sistemului medical de urgenta prin deschiderea acestui sector pentru companiile private. Cristian Preda nota de curand pe blogul sau ca presedintele i se pare "de nerecunoscut" prin felul in care a gestionat si transat chestiunea reformei sanatatii. In plus, destui isi vor fi adus aminte, zilele acestea, de usturatorul verdict al lui Andrei Plesu despre "componenta plebee" a intaiului om in stat.
Presedintele a cazut, s-ar zice, prada unui fals sentiment de securitate, dupa o serie de victorii castigate pe zgomotosul camp de lupta al politicii autohtone - victorii care nu vor mai conta in clipa in care domnia sa va face bilantul celor doua mandate. Atat coalitia de guvernare, cat si principalul partid de guvernamant au ramas unite preponderent din cauza impopularelor politici sociale impuse. PDL si-a adjudecat recent presedintia Senatului - un castig strategic nepretuit in zile nefaste ca acestea. In curand, Curtea Constitutionala va decide daca alegerile pot fi comasate sau nu. Intre timp, DNA pare sa fi ajuns obiectul unor manevre complicate. Iar cetatenii, neuitati chiar complet, au fost incurajati in repetate randuri si prin varii voci sa spere la aparitia unei forte politice noi - mai inspirata si inspiranta decat PDL.
In fata amplelor proteste populare, asemenea exercitii de gimnastica politica par, de-acum, nu doar futile, ci si meschine. Din punct de vedere al populatiei, presedintele a ajuns sa per-sonifice statul autist - surd la auzul plangerilor oamenilor, orb fata de nevoile lor, dar cu institutii doldora de politicieni si functionari aroganti si incompetenti. Acest re-zul-tat este deopotriva ironic si tragic, dat fiind ca tocmai Traian Basescu promisese anihilarea sistemului care-si privilegiaza membrii intr-un mod de-a dreptul strigator la cer. Multe dintre impedimentele de care s-a lovit i-au fost puse, ce-i drept, in cale, altele insa au survenit exclusiv din vina domniei sale.
In faza incipienta a protestelor de strada, Dan Andronic - intre timp unul dintre spin-doctorii presedintelui - compara, intr-un articol de opinie, oarecum nonsalant manifestatiile de la Bucuresti cu cele izbucnite in varii capitale occidentale de-a lungul anilor de criza. Privit din aceasta perspectiva, ai crede ca protestele din Romania echivaleaza, de fapt, cu o proba clara a unei mai bune integrari euro-atlantice a tarii - respectiv ca, vezi Doamne, cetatenii s-ar fi maturizat intr atat, incat au ajuns sa isi someze institutiile dupa un amplu proces de trezire si upgradare a constiintei sociale.
Caracterul national al manifestatiilor demonstreaza fara echivoc imensul clivaj dintre guvernanti si societate. O presa preponderent inflamatoare a contribuit enorm la intensificarea furiei populare. Din start, unul dintre liderii opozitiei s-a declarat fatis in favoarea ideii de "suspendare in strada" a presedintelui - recte prin intermediul unor actiuni eminamente in afara ordinii parlamentare. Basescu se afla in colimatorul adversarilor sai politici si din mass-media de ani buni. Desi l au incoltit de cateva ori, nu au reusit niciodata sa-i dea lovitura de gratie - pe care si-a dat-o, pana la urma, singur, prin tentativa impunerii unei reforme a sanatatii pe de o parte amendabila intr-o serie de puncte, pe de alta ramasa practic complet neexplicata.
Este tipic pentru opozitia din Romania sa se foloseasca din plin de tavalugul protestelor, desi proiectul de lege a fost retras, iar doctorul Arafat s-a reintors la Ministerul Sanatatii. Manifestatiile sunt, desigur, mana cereasca pentru USL - care de pes-te un an nu reuseste sa convin-ga electoratul din cauza lipsei oricaror strategii de guvernare viabile. Daca suspendarea lui Basescu ajunge sa fie decisa realmente de "strada", si nu de un electorat chemat la urne, atunci Romania va fi inregistrat cel mai grav esec democratic din perioada sa postdecembrista - dat fiind ca ar demonstra lumii intregi ca pe parcursul a 22 de ani nu a fost capabila sa cladeasca institutii democratice suficient de solide pentru a putea face fata crizelor.