Uniunea PSD^PUR, doi senatori si patru deputati, Alianta D.A. un senator si doi deputati, iar PRM un deputat, acesta pare sa fie rezultatul alegerilor la nivelul judetului Botosani. Biroul Electoral Judetean (BEJ) a centralizat informatiile primite de la 93% din sectii, iar modificari importante fata de ultimele date comunicate nu exista. PSD^PUR are 48,89% la Senat si 50,08% la Camera Deputatilor, faptul ca primii doi candidati de la Senat sint din Bucuresti, iar toti ceilalti de la Camera domiciliaza in Botosanii fiind se pare explicatia diferentei. Alianta D.A. inregistreaza 20,96% la Senat si 20,90% la Camera Deputatilor, in timp ce PRM are scoruri de 16,32%, respectiv 15,70%. Siguri de mandate sint ministrul Razvan Theodorescu, ex-prefectul Costica Macaleti, actualii deputati Doina Dretcanu si Mihai Malaimare, consilierul municipal Catalin Buhaianu, consilierul judetean Liviu Cimpanu, in timp ce, potrivit reprezentantilor tuturor celor trei formatiuni parlamentare, celelalte doua mandate de senatori vor reveni umanistului Gavrila Vasilescu si liberalului Mihai Tibuleac, iar ultimul mandat de deputat probabil democratului Radu Dragus. Si in cursa prezidentiala situatia este aproape neschimbata, Adrian Nastase avind 57,92%, mult peste Uniune, Traian Basescu 20,98%, aproximativ scorul Aliantei, iar Corneliu Vadim Tudor 14,54%, sub rezultatul partidului.

Fata de anul 2000, PSD^PUR, care si atunci au candidat impreuna formind alaturi de fostul PSDR, Polul Social Democrat, a pierdut un mandat de deputat. "Am fost patru ani la guvernare si, de regula, guvernarea erodeaza. Apoi, trebuie sa recunoastem ca opozitia a fost mai puternica, desi nu a fost una constructiva, asa cum ne-am dorit noi ", explica deputatul PSD Doina Dretcanu. Totusi, rezultatul obtinut de filiala judeteana a Uniunii este unul de referinta, procentul de la Botosani fiind al doilea pe tara inregistrat de PSD^PUR. De altfel, liderii celor doua formatiuni au avut ieri o videoconferinta cu presedintele partidului Adrian Nastase, care a laudat Botosaniul pentru rezultat. Scorul Uniunii vine sa il confirme pe cel de la alegerile locale, cind PSD si PUR au candidat separat, iar procentele cumulate pe care cele doua formatiuni le-au obtinut atunci pentru Consiliul Judetean reprezinta aproximativ acest 50% obtinut la scrutinul de duminica.

In comparatie cu scrutinul din 2000, PNL si PD cunosc cea mai mare crestere. Daca fiecare dintre aceste formatiuni a obtinut atunci aproximativ 5% din sufragii si nu a reusit sa scoata nici macar un parlamentar, reunite in cadrul Aliantei D.A. ele si-au dublat scorul electoral si vor avea probabil un senator si doi deputati. Totusi, fata de alegerile locale, liberalii si democratii cunosc un recul semnificativ. In iunie ei au avut liste separate, iar procentajele adunate au trecut de 30%, in timp ce in noiembrie au reusit abia putin peste 21%. Si pentru liderii judeteni ai Aliantei rezultatele sint greu de inteles. Mihai Tibuleac, co-presedinte la "Dreptate si Adevar ", se declara surprins ca la multimea de deplasari pe care staff-ul liberalo-democrat le-a facut in judet mesajul era unul aproape clar pro-Alianta si impotriva actualei guvernari, iar rezultatul este altul, dar si de faptul ca diferenta dintre optiunile din municipiul resedinta de judet si mediul rural sint de la aproximativ 40% pina la chiar 10%. "Acest lucru ne conduce la concluzia ca nu s-a produs nici o interferenta intre oras si judet, de parca municipiul Botosani ar fi o insula in interiorul judetului. Nu putem trage alta concluzie decit ca e surprinzator ", afirma Mihai Tibuleac.

Marii perdanti ai alegerilor sint PRM-istii. Daca in 2000 ei au adunat aproximativ 23% din optiuni, in 2004 au scazut la aproximativ 16%, din trei parlamentari raminind probabil doar cu unul. Pentru prima data, sefii judeteni ai partidului au curajul sa critice conducerea centrala, care este vazuta ca principala vinovata de esecul inregistrat. "Motivele sint simple: mesajul si lipsa de activitate a celor din conducerea centrala. Zece ani am mers pe un discurs anticoruptie, iar schimbarea lui nu ne-a ajutat, dimpotriva chiar ", afirma Dorin Ciustea, presedintele PRM Botosani. Acesta mai crede ca desemnarea tirzie a candidatilor, pastrarea pe liste a unei singure persoane din primele patru nominalizate de organizatia judeteana, lipsa unui ajutor financiar de la centru si faptul ca nu s-au deplasat in teritoriu sefii nationali ai partidului sint tot atitea motive pentru rezultatul prost. Mai mult sau mai putin oficial, unii alesi locali ai PRM nu s-au sfiit, insa, sa il critice virulent pe presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor, despre care se spune ca a avut o prestatie catastrofala si pe deputatul Stefan Baban, caruia i se reproseaza neimplicarea in campania de la locale, slaba activitate din teritoriu, nesprijinirea logistica si financiara a filialei.

Nici o alta formatiune nu a reusit sa intre in prim-planul vietii politice botosanene si sa se apropie macar de pragul electoral. Singurul partid despre care se poate spune ca este in progres este doar PNG, care, dintre partidele neparlamentare, a investit insa si cel mai mult in actuala campanie. PNTCD si PUNR isi continua declinul, in timp ce ecologistii, in ciuda fuziunilor are au avut loc in acest segment politic, sint in continuare cantonati in jurul la 1%. Toate acestea vin sa dovedeasca faptul ca unei formatiuni iesite din Parlament ii este deosebit de greu sa mai reintre.