Democratii au depus la Parlament un proiect privind votul uninominal in paralel cu cel al APD. Gestul acestora vine dupa ce PD si-a asumat, alaturi de PSD si PNL, sustinerea proiectului elaborat de Pro Democratia si discutat de conducerile celor trei formatiuni politice. Trei dintre cei patru democrati semnatari ai proiectului-surpriza sunt, in acelasi timp, semnatari ai proiectului APD.
Inainte ca anuntatul proiectul de lege elaborat de Asociatia Pro Democratia sa fie depus la Senat cu semnatura a 114 parlamentari, patru senatori PD au depus un proiect de lege cu aceeasi tema, dar cu prevederi total contradictorii.
Cei patru initiatori ai proiectului sunt Marius Marinescu, Jan Vraciu, Cristache Radulescu si Ivan Cismaru. Semnaturile lui Jan Vraciu, Ivan Cismaru si Marius Marinescu se regasesc si printre cele 114 semnaturi de sustinere a proiectului Pro Democratia.
Proiectul celor patru democrati prevede introducerea unui sistem de vot uninominal mixt cu compensare de lista, pe modelul Germaniei, SUA si Marii Britanii. Acest sistem este cunoscut sub denumirea "Castigatorul ia tot". Presedintele Comisiei de elaborare a Codului electoral, deputatul Mihai Voicu (PNL), a declarat ca a "sugerat" PD sa retraga de la Senat proiectul privind votul uninominal initiat de patru senatori democrati.
"Comisia noastra a fost sesizata de Biroul Permanent al Senatului si, astazi, s-a intrunit pentru a incepe dezbaterile. Am constat insa, cu surprindere, ca patru senatori PD depusesera un alt proiect de lege, in contradictie flagranta cu cel stabilit de conducerile celor trei partide", a declarat Voicu. "Eu am sugerat PD sa-si retraga acest proiect de lege ca sa nu se creeze confuzie in cadrul dezbaterilor la comisie, precum si ulterior in plen. Am inteles ca acest lucru nu este posibil. Sper sa se fi razgandit, si atunci vor solicita retragerea proiectului. Ar fi cea mai buna varianta", a mai spus vicepresedintele PNL.

O balbaiala in PD

Potrivit lui Mihai Voicu, deputatul Valentin Iliescu, reprezentant al PD in Comisia pentru Codul electoral, a afirmat ieri ca democratii nu-si asuma proiectul de lege propus de senatorii PD Marius Marinescu, Jan Vraciu, Ivan Cismaru si Cristache Radulescu.
Ulterior, cei patru au anuntat ca vor solicita retragerea proiectului care, potrivit lui Ivan Cismaru, a reprezentat "o disfunctionalitate temporala". Jan Vraciu a mai facut precizarea ca initiativa legislativa in cauza este "mai veche" si ca, atunci cand a fost gandit acest proiect, "parea ca mai multe puncte de vedere pot crea un cadru mai bun".